PANDEMIJA - COVID 19

SOS kutak za devojke

ZOOM „ČAJANKA“

/Vranje, 23.11.2020./ Povodom 16 dana aktivizma SOS Kutak za devojke Vranje organizuje „živu“ ČAJANKU putem ZOOM platforme.

ZOOM „ČAJANKA“ je zakazana za nedelju, 29. novembar 2020., sa početkom od 17:00 časova.

Na čajanci će se sa gošćama pričati o tome zašto se devojke bore, kako da se više aktiviraju, koliki je doprinos devojaka svetu i ono najvažnije – srušiće se mit da devojke i devojčice i njihova prava i borbe nisu važni.

Prijave za učestvovanje na ZOOM ČAJANKI možete pronaći u opisu profila @soskutakzadevojke_ , na Instagramu.

NASTAVAK PODELE HUMANITARNE POMOĆI

/Vranje, 02.09.2020./ U nastavku sardanje sa Britanskom ambasadom i A11 inicijativom Odbor za ljudska prava Vranje i SOS Kutak za devojke poklonili su još 30 paketa humanitarne pomoći u okviru pandemije COVID – 19. Deo paketa je podeljen i devojkama migrantkinjama koje su trenutno smeštene u Prihvatnom centru Vranje.

Devojkama iz Prihvatnog centra Vranje, koje dolaze iz Iraka, Sirije, Avganistana i ostalih zemalja dobijaju samo osnovne stvari za ličnu higijenu, a ovo je prvi put da dobijaju paket koji sadrži sve ono što je većini devojaka neophodno.

Hvala Britanskoj ambasadi i A11 iniciajtivi što su prepoznali devojke kao višestruko ugroženu kategoriju društva.

SOS KUTAK ZA DEVOJKE URUČIO HUMANITARNU POMOĆ DEVOJKAMA

/Vranje, 09.08.2020./ Donacijom Britanske ambasade  I A11 inicijative, Odbor za ljudska prava Vranje i tim SOS Kutka za devojke obradovali su mlade devojke iz Vranja sa iskustvom nasilja, aktivistkinje i volonterke paketom humanitarne pomoći za intimnu higijenu i sprečavanje širenja pandemije korona virusa.

Uz poštovanje propisanih mera, tim SOS Kutka za devojke je 09. avgusta podelio pakete pomoći devojkama. Budžet za mlade iznosi svega 0.09% ukupnog budžeta, a tek još manje se odvaja za pomoć i osnaživanje devojaka, i zbog toga su ovakve akcije važne.

Hvala UKAID i A11 inicijativi što su omogućili ovakvu vrstu pomoći devojkama sa iskustvom porodičnog i partnerskog nasilja.

INSTAGRAM ČAJANKE SOS KUTAKA ZA DEVOJKE VRANJE

Zbog virusa COVID – 19, u Republici Srbiji je proglašeno vanredno stanje, kojim su zabranjeni javni skupovi, okupljanja, ali to SOS Kutak za devojke Vranje ne sprečava da i dalje realizuju svoje „ČAJANKE“ – na drugačiji način. Program SOS Kutka za devojke Vranje realizovaće on line „ČAJANKE“ putem Instagrama, tj., koristeći se Instagram storijima.

Sve zainteresovane devojke, koje žele da učestvuju na on line „ČAJANKI“ potrebno je da zaprate Instagram nalog @soskutakzadevojke_ i prate stori, a ČAJANKA krećeod 20:00 časova.

Tema prve Instagram ČAJANKE biće – trgovina ljudima.

Instagram ČAJANKE će se održvati svakog četvrtka, sa početkom od 20:00 časova.

Stranica je kreirana u okvuru programa Aktivne zajednice-solidarni odgovor na Covid 19, fondacije Trag.