PANDEMIJA - COVID 19

Humanitarna pomoć

Odbor za ljudska prava Vranje počeo veliku humanitarnu akciju podele paketa pomoći

/Vranje, 25.07.2020./ Uz podršku British Embassy Belgrade i u partnerstvu sa A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, danas je Odbor za ljudska prava Vranje počeo veliku humanitarnu akciju podele 40 paketa pomoći, koja je izbijanjem pandemije #COVID19, namenjena višestruko ugroženim ženama I devojkama sa iskustvom porodično-partnerskog nasilja u Vranju i u opštinama siromašnog juga Srbije-Vladičin Han, Bujanovac, Surdulica, Leskovac. Pojedinim ženama ovo je prvi paket pomoći koji dobijaju od izbijanja korona svetske krize.

Uvažavajući dostojanstvo I ljudska pravo ličnog izbora, donacija British Embassy Belgrade je omogućila da svaka žena lično u marketu bira najpotrebnije namirnice za ishranu, hemiju za održavanje higijene, sredstva za ličnu higijenu. Količina hrane I ostalih namirnica biće dovoljna za naredna dva meseca , potvrdile su danas korisnice ove humanitarne donacije naroda Velike Britanije, što uliva sigurnost svakodnevih životnih obavezba prema porodici I deci.

Najavljena nova donacija za Specijalnu bolnicu u Surdulici

Humanitarnu akciju za Specijalnu bolnicu u Surdulici podržavaju i iz sveta.

/Vranje, 12.07.2020./ Reagujići na poziv OCD Odbor za ljudska prava iz Vranja koja je pokrenula projekat hitne podrške Specijalnoj bolnici za plućne bolesti, oglasio se u ugledni biznismen i filantrop Milan Marković iz Velike Britanije i najavio kupovinu četiri rashladnih uredjaja za važne lekove u ovoj regionalnoj ustanovi.

Donacija će bizi uručena u utorak 14.jula direktoru Specijalne bolnice za plućne bolesti dr Slaviši Kostići, najavljeno je iz Humanitarne fondacije Milana Markovića.

– I dalje se nalazimo u teškoj situaciji, zahvaljujemo na svakoj podršci, što će olakšati rad lekarima i našim pacijentima kojih je u maksimalnom broju u našoj ustanovi – rekao je dr Slaviša Kostić, v.d. direktora Specijalne bolnice za plućne bolesti u Surdulici.

U okviru akcije za prikupljaje uregentne donacije, kao projekta OCD Odbora za ljudska prava iz Vranja, u samo dva dana prikupljeno je od ukupno 638.000 dinara, od četrnaest donatora za tri dana 139.430,00 dinara. Narednih dana očekuju se donacije od oko 500 hiljada dinara za Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Surdulici. 

Specijalnoj bolnici za plućne bolesti koja je u Covid sistemu na jugu Srbije, neophodna hitna pomoć za pacijente inficirane korona virusom sa juga Srbije.
Odlukom Ministarstva zdravlja od 29. juna 2020. godine, Specijalna bolnica za plućne bolesti u Surdulici ušla je u sistem COVID bolnica, gde su do danas smeštena 63 pacijenta. Ovo je peta Covid bolnica u sedam opština Pčinjskog okruga (četiri su u okviru Medicinskog centra u Vranju).
U ovoj vanrednoj situaciji, specijalnoj bolnici pored postojeće medicinske opreme kojom raspolaže, nedostaje oprema za hitno lečenje sve većeg broja obolelih od korona virusa, jer svakog dana su zahtevi za smeštaj novih pacijenata. Ova oprema biće namenski korišćena u delu COVID bolnice i doprineće efikasnijem lečenju covid bolesnika, ali i održanju bezbednog rada i lečenja neinficiranih pacijenata.
Lekarski tim za celu bolnicu u Surdulici čini 9 lekara specijalista, od kojih je njih četvoro angažovano na Covid odeljenju, što ovdašnji zdravstveni radnici zbog sve veće broja pacijenata i manjku opreme sve teže podnose.

Stranica je kreirana u okvuru programa Aktivne zajednice-solidarni odgovor na Covid 19, fondacije Trag.