PANDEMIJA - COVID 19

Lokalni krizni štab

POJAČANA KONTROLA SPOROVOĐENJA EPIDEMIOLOŠKIH MERA

/Vranje 16.11.2020./ U cilju sprečavanja širenje zaraze virusom COVID – 19 i zbog nepovoljne epidemiološke situacije iz gradskog kriznog štaba najavljuju strože kontrole poštovanja svih epidemioloških mera i preporuka republičkog i kriznog štaba. Kontrolu poštovanja mera vršiće komunalna policija, kao i nadležne inspekcijske službe Gradske uprave, kao i republička sanitarna inspekcija.

Tokom kontrole o poštovanju mera komunalni inspektor i komunalni policajac imaju ovlašćenja da izdaju prekršajni nalog i podnesu prijavu, tj., zahtev za pokretanje prekršajnog postupka u skladu sa zakonom.

Ukoliko se ne poštuju propisi o okupljanju broja ljudi u objektima inspekcijski organ i komunalni policajac, u skladu sa zakonom, mogu naložiti zatvaranje i napuštanje objekta, kao i da zabrane obavljanje delatnosti u objektu. U zavisnosti od toga da li se radi o pravnom licu, preduzetniku, ili odgovornom licu, ukoliko ti subjekti ne preduzmu sve mere radi zaštite od virusa, kao i ako ne odrede odgovorno lice za neposrednu primenu i poštovanje tih mera – kazniće se novčanom kaznom i to u iznosu od 50.000 do 300.000 dinara. Novčanom kaznom od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ukoliko se ne pridržava mera lične zaštite od infekcije, koje su usmerene na zaštitu sopstvenog i tuđeg zdravlja i života tokom trajanja epidemije.

Nadležne službe Grdaske uprave grada Vranja u saradnji sa republičkom inspekcijom tokom narednih dana intenziviraće kontrolu poštovanja mera koje su donete i na republičkom i na lokalnom novou.

MOGUĆNOST PRIJAVE ZA NEPOŠTOVANJE MERA ZAŠTITE OD KORONA VIRUSA

/14.10.2020./ Građani Vranja i okoline od danas će moći da prijavljuju nepoštovanje epidemioloških mera i to na broj telefona  017/402 – 340, a naročito u objektima gde se okuplja veći broj ljudi.

Prema poslednjim podacima broj novozaraženih je u porastu na teritorijij grada Vranja i iz gradskog kriznog štaba apeluju na građane da poštuju propisane mere, kako bi sačuvali zdravlje stanovništva, kao i nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Propisane mere su: nošenje zaštitnih maski, distanca između sagovornika i povećna higijena ruku.

OŠTRIJE MERE VLADE RS U GRADOVIMA GDE JE PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA

/02.07.2020. – Zvanična prezentacija grada Vranje/ Vlada RS propisala je posebne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima je zbog epidemije proglašena vanredna situacija.

Kako bi se zaustavilo dalje širenje i prenošenje zaraze Vlada je, između ostalog, odlučila da se u ovim lokalnim samoupravama zabrani okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, a neće biti moguće ni organizovanje svečanosti kao ni sportskih i zabavnih manifestacija.

Ograničen je rad ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova. Naloženo je prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova. Kada je reč o predškolskim i obrazovnim ustanovama, neophodna je puna primena svih preventivnih mera. U obrazovnim ustanovama biće odložena okupljanja, a prijemni i drugi ispiti biće sprovedeni uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i rukavica). 

U svim zatvorenim prostorima, obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra, kao i u javnom prevozu, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite. 

Korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara za sada nije moguće, ali će uz sprovođenje mera zaštite (maske i rukavice) i dalje raditi kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri i teretane. 

Takođe, neophodna je česta dezinfekcija svih javnih objekata, dezinfekcija najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama (preporuka), kao i  što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava. 

Što se tiče verskih objakata, takođe je neophodno sprovođenje mera zaštite i prilikom vršenja verskih obreda.

Članovi Gradskog Štaba za vanredne situacije apeluju na građane Vranja da poštuju propisane mere Vlade RS čiji je osnovni cilj smanjenje broja zaraženih od virusa Covid 19 i očuvanje zdravlja stanovništva. Sve donete mere biće strogo kontrolisane od strane nadležnih inspekcija. 

UKINUTO VANREDNO STANJE

/07.05.2020./ Narodna skuština je izglasala u sredu 06.05.2020. ukidanje vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije koje je stupilo na snagu 15.03.2020., u cilju suzbijanja zarazne bolesti COVID – 19.

Sa ukidanjem vanrednog stanja, prestao je policijski čas, tako da će građani moći da se nesmetano kreću. Ali zbog epidemije, koja je i dalje na snazi, i dalje se preporučuje nošenje zaštitnih maski i rukavica u prevozu, kao i u kafićima i restoranima, fizička distanca i dalje treba da se poštuje. Zabrana okupljanja i dalje ostaje na snazi, nema nastave u školama (ostaje nastava na daljinu), nema pozorišta i bioskopa, a stariji sugrađani od 65 godina moći će slobodno da šetaju.

Detaljnije na linku:

https://www.vranje.org.rs/vest.php?id=15787&oblast=vesti

PREPORUKE KRIZNOG ŠTABA GRADA VRANJA

/16.03.2020./ Na sednici  Kriznog štaba za suzbijanje i sprečavanje širenja korona virusa na teritoriji grada Vranja,   donete su preporuke za postupanje ovog tela u narednom periodu. Zadatak Kriznog štaba je da svakodnevno prati situaciju u vezi sa širenjem korona virusa i da u skladu sa tim predlaže stručne mere i preporuke na suzbijanju i sprečavanju širenja korona virusa na teritoriji grada Vranja. Na sastanku jednoglasno je prihvaćena preporuka za obustavu hladnog operativnog programa u periodu vanrednog stanja. Takođe, doneta je preporuka da se prostorije Grudnog odeljenja  oslobode i stave na raspolaganje Odeljenju za infektivne bolesti, kao i da se u potpunosti opremi stari hiruruški blok, kako bi se u slučaju potrebe raspolagalo sa dovoljno smeštajnih kapaciteta. Članovi kriznog štaba usvojili su i preporuku za angažovanje lica koja su primljena u radni odnos po osnovu projekta ,,Unapređenje dostupnosti zdravstvene zaštite na primarnom nivou i farmaceutske zaštite“ pri Odeljenju za kućno lečenje i zdravstvenu negu u cilju sprečavanja širenja virusa, naročito među starijom populacijom. Naloženo je i angažovanje svih relevantnih aktera i intenziviranje aktivnosti na nabavci neophodne medicinske opreme. Doneta je i preporuka da se zatraži mišljenje Ministarstva zdravlja u vezi sa radom Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Vranjskoj Banji. Zadužuju se gradski većnici Danijela Milosavljević i Dejan Ivanović, kao i lice primljeno u radni odnos po projektu ,,Unapređenje dostupnosti zdravstvene zaštite na primarnom nivou i farmaceutske zaštite“ da preduzmu adekvatne mere u cilju informisanja i pružanja instrukcija romskoj populaciji na teritoriji Gradske opštine Vranjska Banja u vezi sa širenjem epidemije. Takođe, potrebno je zatražiti od Tržišne inspekcije da izlaskom na teren vrši redovnu kontrolu u vezi sa cenama proizvoda i preduzme druge mere u cilju smanjenja nestašice određenih životnih namirnica. U oblasti obrazovanja, na teritoriji grada Vranja,  preduzete su mere na dezinfekciji prostorija svih škola. Takođe, preporuka je da se nastavno osoblje ne okuplja u velikim grupama.

GRAD VRANJE

GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Kancelarija za vanredne situacije tel.:  017/402-340, 017/402 348 i 064/8630272 od 8 do 16 časova.

Operativni centar  tel.:  017/1985 nakon 16 časova.

Građani koji imaju potrebu za dostavom lekova mogu da se obrate Apoteci Vranje na brojeve telefona: 017/422-901, 017/423-340 i 064/8186180.

Sva lica koja su došla iz inostranstva (oni koji imaju rešenje graničnog sanitarnog inspektora i oni koji nemaju rešenje graničnog sanitarnog inspektora), a koja su dužna da se jave epidemiologu Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju radi nadzora, kao i sva zainteresovana lica koja žele da se informišu u vezi sa virusom COVID 19, mogu to učiniti pozivanjem sledećih brojeva telefona:

017/421-310
064/42-42-326
065/58-06-205
065/58-06-206
061/64-36-303
062/19-46-218
062/97-51-781
064/83-10-222
064/83-10-223

Brojevi telefona Centra za socijalni rad Vranje:

od 07:30 do 15:00 časova, 017/423-905

od 15:00 do 07:30 časova, 064/52-74-780

Stranica je kreirana u okvuru programa Aktivne zajednice-solidarni odgovor na Covid 19, fondacije Trag.