Arhiva

Zbog porodičnog nasilja umrlo skoro 50 žena

/Vranje, Beta, AVP, četvrtak, 26. novembar 2009. / Skoro 50 žena ubijeno je u Srbiji tokom 2008. godine od posledica nasilja u porodici, navodi se u danas objavljenim podacima vranjskog Odbora za ljudska prava.

/Vranje, Beta, AVP, 26. novembar 2009. / Skoro 50 žena ubijeno je u Srbiji tokom 2008. godine od posledica nasilja u porodici, navodi se u danas objavljenim podacima vranjskog Odbora za ljudska prava.

Na početku trodnevnog seminara „Nasilje u porodici i institucionalna zaštita“ u Vranju, rečeno je da je u porodičnom nasilju u Srbiji prošle godine stradalo 49 žena, od kojih pet na jugu zemlje.

Seminar su, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, organizovali Odbor za ljudska prava iz Vranja, SOS telefon i Autonomni ženski centar iz Beograda.

Time je u Vranju počela i međunarodna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

„Nasilje u porodici nije jedan izolovani incident, već dugotrajni obrazac kontrole i zloupotrebe moći, najčešće muškarca nad ženom i decom, što ostavlja psihičke, fizičke, socijalne i ekonomske posledice na žrtve nasilja“, kazala je stučna saradnica nevladine organizacije Autonomni ženski centar Jelena Nedeljkov.

Prema njenim rečima, žene žrtve nasilja često nisu u stanju da rade niti da privređuju, nemaju šanse da budu dobre majke jer moraju da brinu kako da prežive dan, pa su posledice koje društvo trpi zbog tolerancije nasilja u porodici višestruke.

„Ima više institucija koje se bave nasiljem u porodici, tu su centri za socijalni rad, policija, tužilaštvo, sudstvo, i od velike je važnosti da te institucije budu povezane prilikom tretiranja nasilja u porodici da bi taj problem bio adekvatno rešen“, kazala je Nedeljkovljeva.

Član gradskog veća za socijalna pitanja Branimir Stojančić rekao je da je „grad Vranje prepoznao potrebu da se sve institucije koje se bave nasiljem u porodici povežu, kao i da se žrtve nasilja ohrabruju da ga i prijave“.

„U 2008. godini na teritoriji grada Vranja imali smo 97 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, od čega je samo 17 slučajeva procesuirano, jer veliki broj žrtava nasilja odustaje od krivičnog gonjenja“, kazao je Stojančić.

Prema njegovim rečima, Vranje će sigurnu kuću najverovatnije dobiti pošto bude završena sigurna kuća u Nišu, čija je izgradnja u toku.