Arhiva

Usmrtio ženu, pa sebe

/ Vranje 21.10.2008. – Večernje Novosti / Ilija Stoiljković (74) iz Vranjske Banje, u utorak ujutru između sedam i osam časova, nožem je usmrtio suprugu Desanku (68). Posle ubistva, Ilija se obesio u garaži.

/ Vranje 21.10.2008. – Večernje Novosti / Ilija Stoiljković (74) iz Vranjske Banje, u utorak ujutru između sedam i osam časova, nožem je usmrtio suprugu Desanku (68). Posle ubistva, Ilija se obesio u garaži.

Babu je našao unuk Marko, koji je spavao na spratu porodične kuće. Ušao je u sobu i imao šta da vidi – baba Desanka, još u spavaćici, ležala je na krevetu u lokvi krvi. Na vratu je imala ogromnu ranu. Uspaničenim glasom pozvao je oca Bratislava. Majka Vesna bila je na poslu.

– Odmah sam pomislio da je to njegovo delo, ali nisam očekivao da je izvršio samoubistvo. Bio je prilično samoživ čovek – veoma pribrano govori Bratislav.
On kaže da je prethodno Ilijino ponašanje možda nagoveštavalo da će ovako nešto da se dogodi, ali da se ipak niko nije nadao da će se pretvoriti u porodičnu tragediju.

– Prošle nedelje je pretukao majku. Prijavili smo ga policiji, došli su, porazgovarali s njim, oduzeli mu pištolj za koji je imao dozvolu i zapretili mu da ne sme više tako da se ponaša. On je samo potvrdno klimao glavom i tvrdio da više nikad neće da digne ruku na majku – sa suzama u očima kaže Bratislav.
Da je bio prek čovek potvrđuje i snaja Vesna. I Bratislav i Vesna kažu da su stalno govorili majci da ta nepodnošljiva situacija u kući mora da se reši, da oni ne mogu stalno da paze šta će on da uradi,
ali ih je ona smirivala rečima da će sve da bude u redu i da se oni ništa ne sekiraju.

– Kad je čuo da smo ga prijavili policiji, bio je strašno ljut na majku. Čak se uvredio i nije hteo da razgovara. Čujem sad da je zvao mog zeta u Beograd i navodno mu rekao da „mora to da uradi“, a kad ga je ovaj pitao „šta to“, rekao je da ne može da mu kaže – seća se Bratislav.
Ilija je, kažu, oduvek bio takav, nasilan prema supruzi. I sin i ćerka su joj govorili da to ne trpi, ali ona je zbog njih, dece, svih ovih godina podnosila torturu.

– Kad mu se prvi put suprotstavila i pozvala policiju, očigledno je to bio okidač u njegovoj glavi da učini najstrašnije – lomi ruke Bratislav.
U dvorištu kuće Stoiljkovića mnogo okupljenog sveta. Svi, bez izuzetka, žale nesrećnu ženu. Za ubicu i samoubicu niko nema reči hvale.

SMIŠLJAO ZLOČIN
OKUPLjENI ljudi u dvorištu kuće Stoiljkovića tvrde da je sve unapred isplanirao. Čak veruju da je pre nego što je počinio ubistvo i samoubistvo, bio kod komšija da zapali sveću komšinici koja je umrla prethodne noći.

– Bio je neverovatan licemer. Kad god smo dolazili ljubazno se ophodio prema nama, uvek pitao šta rade deca, kako živimo. A, ovamo, pravi monstrum – sa gnušanjem konstatuje kućna prijateljica Stoiljkovićevih. S. VELJKOVIĆ.