Arhiva

U Vranju obeležen svetski Dan ljudskih prava

/ Vranje, 9. decembar 2006. godine / Aktivisti NVO Odbor za ljudska prava, SOS telefona i Agencije Vranje Press su 9. decembra 2006. godine u centru Vranja ispisivanjem poruka na simbolično drvo života obeležili 10. decembar svetski dana Ljudskih prava pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

/ Vranje, 9. decembar 2006. godine / Aktivisti NVO Odbor za ljudska prava, SOS telefona i Agencije Vranje Press su 9. decembra 2006. godine u centru Vranja ispisivanjem poruka na simbolično drvo života obeležili 10. decembar svetski dana Ljudskih prava pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

U prisustvo velikog broja, mladih, ali i starih gradjana Vranja, uz kačenje poruka na simobolično – drvo života, u subotu 9. decembra, ove godine u centru Vranja u organizaciji NVO Odbor za ljudska prava, Agencije Vranje Press i SOS telefona obeležen 10. decembar svetski Dan ljudskih prava Ujedinjenih nacija.

U akciju obeležavanja 10. decembra uključili su se ove godine i nevladine organizacije iz Bujanovca, Preševa i Surdulice, tako da su gradjani juga Srbije simbolično bili u prilici da svojom porukom simobolično ukažu na važnu oblast kakva su ljudska prava – rekla je na konferenciji za novinare organizovanoj u centru grada, koordinatorka projekta obeležavanja 10. decembra na jugu Srbije Suzana Antić Ristić iz NVO Odbor za ljudska prava u Vranju.

Najveći broj poruka mladih Vranjanaca odnosio se na pravo da putuju u zemlje Evropske unije bez viza, dok su stariji žitelji ukazali na potrebu poboljšanja uslova života, lečenja, na ugroženo pravo na rad …

Pravnik kancelarije NVO Odbor za ljudska prava iz Vranja Mladen Vasić izjavio je novinarima da se simbolično na ovaj način u javnosti juga Srbije mogu uočiti problemi koji najviše tište obične gradjane:

Poboljšanje funkcionisanja pravosudja, o čemu danas gradjani Vranja na ovom mestu najviše ukazuju sasvim sigurno je javna poruka upućena vlastima u Srbiji – rekao je Vasić.

Koordinatorka kancelarije pravne pomoći pri Odboru za ljudska prava u Vranju, pravnica Maja Jovanović navela je više slučajenva nasilja u porodici koji su sudski procesuirani i ukazala na nužnos prevencije kako bi se broj osoba u prvom redu žena koje su izložene nasilju ubuduće bio manji, zbog čega je i značajno da se kroz ovakve javne kontakte sa gradjanima ukaže na njihova prava iz kojhih proizilaze i obaveze.

Specijalni gosti ovogodišnje manifestacije «Drvo života» bili su najmladji članovi Škole animiranog filma «ŠAF» iz Vranja kojima je poklonjeno – drvo života okićeno porukama gradjana. Članovi ŠAF-a su na platou ispred pošte u centru Vranja crtežima na temu svetskog dana ljudskih prava Ujedinjenih nacija (UN) aktivno učestvovali u ovom hepeningu.

Akcija održana u centru Vranja izazvala je veliku medijsku pažnju, elektronskih i pisanih medija, u prvom redu dopisništva RTS-a, RTV «Foklusa», te dopisnika relevantnih beogradskih pisanih medija.

Akciju obeležavanja 10. decembra dana ljudskih prava Ujedinjenih nacija (UN) na jugu Srbije organizovala je kancelarija Odbora za ljudska prava iz Vranja uz partnersku saradnju više NVO sa juga Srbije, a pod generalnim pokroviteljstvom kancelarije Visokog komesarijata za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Beogradu.

Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar, ove godine u celom svetu se odvija pod sloganom „Borba protiv siromaštva je obaveza, a ne čin milosrđa“.