Arhiva

Tribina „Stop seksualnom nasilju“ održana u Vranju

/ Vranje, Blic, AVP, 24. jun 2008. / Vladika Pahomije (Tomislav Gačić) oslobođen od optužbe za seksualno zlostavljanje četvorice dečaka zbog sprege države i Srpske pravoslavne crkve, ocenjeno je na tribini „ Stop seksualnom nasilju – slučaj Pahomije“, održanoj u Vranju.

/ Vranje, Blic, AVP, 24. jun 2008. / Vladika Pahomije (Tomislav Gačić) oslobođen od optužbe za seksualno zlostavljanje četvorice dečaka zbog sprege države i Srpske pravoslavne crkve, ocenjeno je na tribini „ Stop seksualnom nasilju – slučaj Pahomije“, održanoj u Vranju.

Direktorka „Incest trauma centra“ Dušica Popadić najoštrije je osudila odluke Krivičnog veća Opštinskog suda u Nišu da se vladika Pahomije oslobodi svake odgovornosti za seksualno zlostavljanje četvorice dečaka koji su mu bili povereni na brigu i staranje.
Krivični postupak protiv Tomislava Gačića je dugo godina skretao pažnju javnosti različitim nepravilnostima i odugovlačenjem, sve sa ciljem obeshrabrivanja i zastrašivanja dečaka i njihovih porodica i atakovanja na sve one koji su im bili podrška. Krajnji cilj je bio da dečaci i njihove porodice odustanu od svojih iskaza ili da se postigne zastarevanje krivičnog dela. Opštinski sud u Nišu nikada nije odgovorio na zahtev „Incest trauma centra“ za praćenjem ovog suđenja, iz čega razumemo da kao svedoci procesa i saveznici oštećenih nismo dobrodošle – rekla je Popadićeva.

Maloletni M. T., I. N., i K. M. optužili Pahomija za seksualno zlostavljanje u periodu od 1999. do 2002. godine u službenim prostorijama Eparhije vranjske. Krivične prijave protiv crkvenog velikodostojnika podnete su 31. decembra 2002. godine. Veće Opštinskog suda u Nišu, kojim je predsedavala Katarina Ranđelović, 6. marta 2006. odbacilo je optužbe za seksualno zlostavljanje dva maloletnika iz 1999. i 2000. godine jer je nastupila apsolutna zastarelost, dok je za druga dva dele protiv druge dvojice maloletnika, iz 2001. i 2002. godine, oslobodilo optuženog. Sudija Ranđelović tada je izjavila da postoji „određeni stepen osnovane sumnje, ali ne i izvesnost da je vladika izvršio dela koja mu se stavljaju na teret“.

Okružni sud u Nišu je 10. maja iste godine odbio kao neosnovanu žalbu opštinskog tužioca, čime je oslobađajuća presuda postala pravosnažna.

Ministar pravde Dušan Petrović pokrenuo je postupak za razrešenje sudije Opštinskog suda u Nišu Katarine Ranđelović zbog odugovlačenja postupka. Visoko personalno veće, u kome su sudije Vrhovnog suda, donelo je odluku da sudija Ranđelović ne bude razrešena dužnosti niti opomenuta zbog propusta u suđenju koje je pre toga konstatovao Vrhovni sud.

Na tribini u Vranju juče je ocenjeno i da krajnji nedopustivi ishod ovog krivičnog postupka daje zeleno svetlo za nasilje svima koji se nalaze u poziciji moći i predstavljaju autoritet za dete. Dečacima, žrtvama Pahomija, i njihovim roditeljima učesnici su uputili reči divljenja za sve do sada preživljeno. Takođe je zaključeno da oslobađajuća presuda vladiki Pahomiju ne znači da se nije dogodilo seksualno nasilje. Naprotiv, u sudskom postupku vladika Pahomije bio je zaštićen od države.

Staša Zajović, aktivistkinje organizacije „Žene u crnom“ iz Beograda, naglasila je da Crkva na perfidan način koristi svoj mehanizam i religiju zloupotrebljava u političke svrhe.

U centru grada 25 aktivistkinja ženskih nevladinih organizacija istaklo je transparentne i razgovaralo sa građanima. „Hoćemo demokratiju, a ne teokratiju“, „Bolje da abortiram nego da ga Pahomije siluje“, „Više za obdaništa, manje za crkve“, „Protiv Pahomija i po ljudskim i po božjim zakonima“, samo su neki od provokativnih transparenata koji su deljeni.

U Vranju „Incest trauma centar“

U okviru kampanje protiv seksualnog nasilja „ Za koju/ kojeg niko ne poznaje“ beogradskog „Incest trauma centra“, Vranje je juče posetila grupa za podršku seksualno zlostavljanoj deci, žrtvama incesta i rata. U centru grada održana je ulična akcija u kojoj su aktivistkinje ženskih nevladinih organizacija iz Srbije skrenule pažnju na problem seksualnog nasilja nad decom i ženama. Veliki broj građana potpisao je peticiju za uvođenje teme nasilja u nastavni plan i udžbenike, koju je podržalo 110 nevladinih organizacija.