Arhiva

„Sigurna kuća“ uskoro i u Vranju

/ Vranje, 15.05.2008. / Predsednik UO Fondacije „B92“ Verana Matić je sa predsednikom opštine Miroljubom Stojčićem potpisao Ugovor o izgradnji „Sigurne kuće“ u Vranju, koja će biti završena do kraja godine i biti peta u Srbiji.

/ Vranje, 15.05.2008. / Predsednik UO Fondacije „B92“ Verana Matić je sa predsednikom opštine Miroljubom Stojčićem potpisao Ugovor o izgradnji „Sigurne kuće“ u Vranju, koja će biti završena do kraja godine i biti peta u Srbiji.

Projekat od regionalnog značaja.

Projekat od regionalnog značaja.

„ Fondacija B92 koristi potencijal medija kojim raspolaže, kako bi se stvorili uslovi za konkretan doprinos u stvaranju mreže „Sigurnih kuća“ koje će ostvariti napredak u sprečavanju esklacije porodičnog nasilja „, rekao je Matić, naglašavajući da će na ovaj način biti stvorena dodatna mogućnost za prevenciju nasilja u porodici, zašta nisu dovoljni samo mediji već i institucionalni okviri.

Po Matićevim rečima do kraja godine u Srbiji će pored dve „Sigurne kuće“ u Beogradu biti otvorene i kuće u Zrenjaninu, Vranju i Somboru.Deset NVO uključujući i šest kancelarija Mreže CHRIS, u jučerašnjem saopštenju zatražile su od načelnika Policijske uprave u Vranju pukovnika Stojana Filipovića da „javnosti saopšti rezultate dosadašnje potrage za četvorostrukim ubicom Bobanom Mitićem koji je pre mesec dana počinio nezapamćeni zločin porodičnog nasilja, a i dalje se nalazi u bekstvu“.

Opština Vranje je jedina na području sedam opština Pčinjskog okruga u kojoj pri NVO Odbor za ljudska prava deluje SOS telefon za žrtve nasilja, kao i Pravno savetovalište za žrtve porodičnog nasilja čiji je štićenik do ubistva bila i Suzana Mitić, ubijena pre tačno mesec dana.

Predsednik opštine Vranje Miroljub Stopjčić naglasio je da je neophodno da se uspostavi „institucionalni sistem saradnje u borbi protiv nasilja u porodici“, a što je na području Pčinjskog okruga koji ima blizu 250.000 stanovnika posebno izražen.

– Mi u Vranju imamo SOS telefon i NVO Odbor za ljudska prava koji se konnkretno do sada angažovao u slučajevima prevencije i borbe za zaštitu žrtava porodičnog nasilja, a u ovom poslu angažovan je i Centar za socijalni rad – rekao je Stojčić.

„Sigurna kuća“ u Vranju biće izgradjena na površini od 250 metara kvadratnih i imaće kapacitete za smeštaj dvadeset žena i dece. Po rečima Gordana Paunovića, izgradnja ovog objekta u Vranju koštaće oko 160.000 evra, a za izgradnju objekta biće angažovana lokalna kompanija iz Vranja.
Posle dve „Sigurne kuće“ u Beogradu, do kraja godine biće završene i sigurne kuće u Zrenjaninu, Vranju i Somoboru.