Arhiva

Sećanje na Mileta Veljkovića – Neumorni otporaš

/ DANAS / Mile Veljković juče oko 15 časova nije došao u našu redakciju kao što je dolazio svakog četvrtka da bi najavio izlazak još jednog broja dodatka Braničevo Danas i da sve opomene: „Moram li ja sve da radim za vas.“ Nije se čuo, valjda prvi put od kada izlazi Braničevo Danas. A baš prošle nedelje pred čitaocima je bio 200. broj.

I na prvoj strani tog prošlonedeljnog Braničeva Danas rekao je gostima okupljenim tim povodom na prijemu u Skupštini opštine Požarevac: „Dve stotine nedelja uz vašu pomoć, za neke je bilo malo, za neke mnogo. Dve stotine nedelja, to zna moja porodica, i mnogo stresnih situacija da se stigne na vreme, da li su mejlovi otišli ili se vratili, uđu virusi u kompjuter i ne može da se stigne. Izdržali smo i dvestoti broj je danas pred vama.“

Mile Velković - dopisnik Danasa.

Mile Velković – dopisnik Danasa.

A danas, u Danasu, 202. broj Braničeva Danas. Mileta Veljkovića juče nije bilo da ga potpiše. Naš dragi kolega i prijatelj Mile ovoga puta „nije izdržao“. Mile je kao glavni urednik i požarevačku televiziju Club Inn zapisao kao još jedno mesto na kojem valja poraditi za nezavisno i slobodno novinarstvo. A toliko toga je još valjalo poraditi u Požarevcu. I toliko je toga ostalo iza – NON-a, Borbe, Naše Borbe, Danasa, novinskih agencija… kad nikog nije bilo da iz „onakvog“ Požarevca izvesti. Pa, bio je tu Mile. I za nas, i za svet. I mnogi su mu zbog toga na sudu ostali dužni. I čekala ga je borba. Kao i uvek. To je najjednostavnija biografija. Bolje nema. Čak i kada joj se ispreči most preko Morave. ( Vesna Ninković, DANAS )