Arhiva

Obijene službene prostorije Zaštitnika građana u Novom Beogradu

Ombudsman Saša Janković ukazivao da njegov radni prostor nije bezbedan.
U prostorijama u ulici Milutina Milankovića koje su noćas obijene nije se nalazila baza podataka o pritužbama građana.

/ Blic, 16.04.2010. / Službene prostorije Zaštitnika građana u ulici Milutina Milankovića u Novom Beogradu obijene su i iz njih su izneti kompjuteri i druga vrednija oprema, saopšteno je danas iz kancelarije ombudsmana.

Ombudsman Saša Janković ukazivao da njegov radni prostor nije bezbedan.

U prostorijama u ulici Milutina Milankovića koje su noćas obijene nije se nalazila baza podataka o pritužbama građana.

Prostorije Zaštitnika građana, koje su privremeno sedište ovog državnog organa, nalaze se u prizemlju stambene zgrade, iznad garaža stanara.

Posle više incidenata u ulici Milutina Milankovića, Zaštitnik građana je pre više od godinu dana doneo odluku da se pritužbe građana primaju u Palati „Srbija“, ali je najveći deo zaposlenih u Stručnoj službi Zaštitnika morao da ostane u starim kancelarijama.

Radni prostor nije bio obezbeđen

Ombudsman Saša Janković je ukazivao da taj prostor nije pogodan za rad državnog organa, jer ne omogućava ni elementarnu bezbednost građana koji dolaze da podnose pritužbu i zaposlenih, niti je priličan za rad državnog organa ustanovljenog da štiti prava građana.

Iako odluka o radu Stručne službe, na koju je saglasnost dala Narodna skupština, predviđa da institucija Zaštitnika građana ima policijsko obezbeđenje, MUP nije obezbeđivao sedište ovog državnog organa, jer „za to nije bilo uslova“, a za privatno obezbeđenje nije bilo novca u budžetu.

Vlada Srbije je prošle godine donela Uredbu o poslovima bezbednosne zaštite za pojedine državne organe, u koju nije uvrstila Zaštitnika građana. Ombudsman je odmah po donošenju Uredbe tražio da se ona dopuni, ali o ishodu nikada nije obavešten, osim što ga je MUP obavestio da je taj zahtev uputio Savetu za nacionalnu bezbednost.

Zaštitnik građana je imao privremeno sedište u Novom Beogradu iako je vlada prema Zakonu imala dužnost da obezbedi prostor za njegov rad još pre više od dve godine.

Ombudsman je, prema odluci vlade iz 2007. godine trebalo da se preseli u zgradu Vrhovnog suda Srbije u Resavskoj ulici kada su poslovi tog suda početkom godine preneti u Vrhovni kasacioni sud u Nemanjinoj ulici, ali se u zgradu, iako je rešenje za tu adresu imao Zaštitnik građana, uselio Visoki savet sudstva.

Vlada je početkom aprila donela nezakonit zaključak kojim je od Zaštitnika građana oduzet prostor u Resavskoj ulici koji mu je prethodno bio dodeljen na trajno korišćenje i dat mu na privremeno korišćenje prostor u Deligradskoj ulici, koji bi trebao da deli sa Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Zaštitnik građana je predsednika vladine komisije za poslovni prostor i zgrade, ministra Gorana Bogdanovića, pismeno obavestio da ne prihvata novi zaključak vlade kao nepotpun i donet od neovlašćenog predlagača.