Arhiva

Izrabljivanje mališana u Guči

Teraju devojčice da gole igraju pred šatorima
/ 20.08.2010. Guča / – Među veselim trubačima u Guči, još veselijim saborašima koji ih kite hiljadarkama, ražnjevima sa prasićima, litrama piva, nalaze se deca, gladna, bosa i nevidljiva. Devojčice, od kojih jedna ima tek četiri godine, gotovo gole igraju na ulicama, po stolovima, uvijaju se i provlače oko pijanih gostiju kako bi im ovi u džep suknjice ili kartonsku kutiju ubacili neki dinar.

Teraju devojčice da gole igraju pred šatorima

/ 20.08.2010. Guča / – Među veselim trubačima u Guči, još veselijim saborašima koji ih kite hiljadarkama, ražnjevima sa prasićima, litrama piva, nalaze se deca, gladna, bosa i nevidljiva. Devojčice, od kojih jedna ima tek četiri godine, gotovo gole igraju na ulicama, po stolovima, uvijaju se i provlače oko pijanih gostiju kako bi im ovi u džep suknjice ili kartonsku kutiju ubacili neki dinar.

Devojčice, od kojih jedna ima tek četiri godine, igraju na ulicama kako bi im gosti udelili neki dinar

Tri sata je ujutro. Na nekoliko metara od spomenika trubaču, devojčica stara tek četiri godine, sa parčetom svetleće marame obavijene oko struka, trese se… Ne u ritmu muzike, već od hladnoće. Ona ne zna čestito ni da govori, ali kada joj u susret naiđe masa saboraša, počne nespretno da se vrpolji, nešto nalik igranju, kako bi joj u kutiju stavili novac. Pijani gosti prolaze hladno. Jedan ju je zamalo šutnuo, od pijanstva je i ne primećuje. Nedaleko su njeni roditelji. Vrebaju iz prikrajka kada će kutija da se napuni novcem, onda dođu, pokupe pare, pa sve iz početka.

Starija žena prilazi i detetu pruža bombonu. Prljavi, maleni prstići za trenutak krenuše da je uzmu, a onda je prostreli oštar pogled majke, ona se povuče i nastavi da igra. Isključivo za novac.

Silvija ima šest godina. Došla je iz Lajkovca. Preksinoć je igrala u nekoliko kafana, malo ispred, na ulici. Kaže ugrožavaju je ove velike devojke, plesačice. Na pitanje gde su joj roditelji, pokazuje rukom na krupnu ženu koja nedaleko od nje s bebom u naručju čeka novac.

– Moram da igram, treba nam novac za život. Znaš kako sam naučila trbušni ples. Sve sama. Šta ima veze. Ne pipkaju me, neko me tera, kaže – beži, dete, napolje… A ja igram bolje nego one velike devojke – kaže šestogodišnja devojčica.

Sa njom je i Kristina iz Šopića. Deluje uplašeno. Na pitanje zašto je tako obučena i od kada je u Guči, odgovara kao automat u kvaru: „Daj neki dinar… Daj neki dinar…“

One, kao i druge maloletnice, ne znaju da pišu, čitaju, ne znaju ni zašto postoji Sabor trubača, niti su čule za dečja prava…

Ovu oskudno odevenu decu kafedžije mahom teraju van lokala. Vlasnici i konobari kažu da „ne žele bilo kakve probleme sa maloletnicima“, u ovom slučaju pravom dečurlijom. Međutim, iako se ubrzo nađu na ulici, deca pokušavaju ponovo da uđu tamo gde sviraju trubači jer je tamo novac.

– Decu na prošnju najčešće primoravaju roditelji ili rođaci, koji kontrolišu kako one rade i uzimaju sav novac koji im prolaznici udele. Za njihove roditelji to je najlakši način zarade. Dešava se i da roditelji u jeku sezone odvedu decu na primorje ili u turističke centre i primoraju ih da prose od turista. Cela zarada te dece ponovo završava kod očeva, majki ili rođaka. Proteklih godina policija je razotkrila i slučajeve u kojima su roditelji prodali decu – kažu za „Blic“ u beogradskoj policiji.

Kafedžije pričaju da do ove godine tako mala deca nisu igrala po stolovima i da je strašno to što se dozvoljava. Na ulicama ih gosti Sabora mahom izbegavaju. Mada ima i onih, oduzetih od alkohola, koji prosto pritrče, podignu ih, zavrte u vazduhu i spuste na zemlju. Stariji ljudi ih sažaljivo posmatraju, ali niko ništa ne preduzima.

Organizatori najveće trubačke fešte u zemlji i svetu pozivaju se na policiju koja bi trebalo da reaguje u ovakvim situacijama. Saobraćajni policajci objašnjavaju da to „nije njihov deo posla“, a oni pripadnici MUP zaduženi za javni red i mir na ulicama Guče kažu da „nemaju nikakve instrukcije po pitanju maloletnih igračica“.

– Video sam tu malu, ona nema tri, četiri godine. Duša me zabolela od samog prizora. Do prošle godine imali smo naređenje da tu decu sklanjamo sa ulica. Sada nam niko ništa nije rekao. Valjda sa njima rade ta specijalna odeljenja za maloletnike – kaže jedan policajac.

Ipak, očito je da ne rade, jer mališani saborske noći i dalje provode ispred šatora.

Za policiju nema problema
Portparol čačanske policije Biljana Nastić navodi za „Blic“ da „do sada nije bilo prijava prosjačenja, trgovine ljudima ili bilo kakvih neprijatnosti u vezi sa ovom temom“.
– Ta deca su gosti Sabora kao i svi drugi, te u tom smeru policija ne može da reaguje. Za sada je sve mirno, a ako bude bilo kakvih prijava, intervenisaćemo – kaže portparol.