Uncategorized

Devojke Vranja i SOS Kutak za devojke dobili Ambasadorku mladih Srbije u evropskoj mreži VAWE

/Vranje, 9. avgust 2019./ Od oktobra 2018. godine zajedno sa kolegama i koleginicama iz Velike Britanije, Španije, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Gruzije, Estonije, Belgije i Portugala, volonterka NVO Odbor za ljudska prava iz Vranja i studentkinja Filozofskog fakulteta u Beogradu Dejana Deksi Stošić (20) obavlja funkciju ambasadorke Srbije pri organizaciji Women Against Violance Europe (WAVE).

SOS Kutak za devojke je počeo sa radom novembra 2017. godine,  a aktivnosti su  proizišle iz višegodišnjeg iskustva i rada tima SOS telefona Vranje sa devojkama, adolescentkinjama koje su u svojim porodicama odrastale u atmosferi porodičnog-partnerskog nasilja. Ambasadorka mladih Srbije u Evropskoj mreži Žene protiv nasilja (WAVE), Dejana Stošić Dexi,(izabrana oktobra 2018. Godine) zajedno sa svojim drugaricama-vršnjačkim edukatorkama promoviše i realizuje rad Kutka i Istanbulske Konvencije. Do sada je radionicama u srednjim i osnovim školama na jugu Srbije, na temu prevencija partnerskog nasilja, kao i tematskim radionicama “Čajanke”u prostorijama Kutka prisustvovalo preko  700  devojaka uzrasta 13 do 18 godina. Ponosne smo, jer smo u direktnom radu sa devojkama uspele da prenesemo informacije o mehanizmu nasilja, kako da se zaštite, kako da se osnaže, da sačuvaju samopouzdanje i kako da postavljaju granice nasilničkom ponašanju prema njima.

U fokusu SOS kutka za devojke Vranje je promocija i veća primena Istanbulske Konvencije, aktivnosti su posvećene  prevenciji, prepoznavanju, zaštiti devojaka od rodno zasnovanog i partnerskog nasilja.

Ukoliko ste devojka ili žena, i treba vam  podrška, pravna, zdravstvena, psihosocijalna pomoć, ili jednostavno  želite da progovorite o rodnom nasilju, POZOVITE: SOS telefon Vranje – 0800 001 017  (poziv je besplatan).