Vesti

ZLOČINI PREMA ŽENAMA I DEVOJKAMA NE SMEJU PROĆI NEKAŽNJENO!

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

/ Vranje, 22.02.2021./ U Vranju je u subotu, 20. februara 2021.godine, 27-ogodišnjoj devojci, u centru grada I pred očevidcima, brutalno oduzet život od strane muškarca. U isto vreme kada se ubistvo desilo, tim SOS Telefona Vranje  smestio je još jednu ženu u Sigurnu kuću, zbog direktnih pretnji ubistvom od strane supruga. Ovi događaji pokazuju nam koliko su nasilje i degradiran položaj žena  duboko ukorenjeni u našoj okolini.

Prema navodima medija, u Srbiji su od početka godine u porodično-partnerskom kontekstu ubijene tri žene, a u još jednom slučaju postoji sumnja da je žena ubijena od strane supruga. 

Podaci za poslednje 2 decenije govore o više od 300 ubijenih žena. Od 2014. godine u Pčinjskom okrugu ubijeno je 13 žena. Ubice su najčešće muškarci, a najveći broj ubistava počinjen je vatrenim oružijem i nožem.  Brojke mogu biti  i veće, jer su podaci prikupljani iz medijskih izveštaja, a zvanična statistika o broju femicida u Srbiji još ne postoji. Ovo upućje na to da brojne zakonske mere i strategije usmerene na sprečavanje i suzbijanje nasilja prema ženama nisu na adekvatan način odgovorile.

Postavlja se pitanje da li se ubistvo 27-ogodišnje devojke moglo sprečiti?  Napominjemo da je izvršilac ovog brutalnog čina nad jednom mladom devojkom čovek, koji je već ranije osuđivan za ubistvo žene, kao i za pokušaj ubistva. Mediji navode da je ubica povratnik sa ratišta i da je u jednom od predhodnih sudskih postupaka detaljno objašnjavao ratne strahote. Treći brutalni napad potvrđuje manjkavost sistema u kome nisu razvijene procedure praćenja i kontrole bivših osuđenika za nasilje prema ženama i devojčicama i povratnika sa ratišta, i dobre procene bezbednosnih rizika.

Mreža žena protiv nasilja-MŽPN, SOS Telefon I Kutak za devojke Vranje najoštrije osuđuju  reagovanje okoline na ovaj događaj, kao i senzacionalizam prisutan u medijima, koji traže krivicu u devojci, čak i kada je brutalno ubijena. Pozivamo sve sugrađane, ali i medije i predstavnike institucija da uoče jednu važnu činjenicu, da je u pitanju FEMICID, i da je jedan ženski život brutalno oduzet. To što je devojka „bila čuvena po lepoti“ , isticanje da je ovo „zločin iz strasti“,  kao i nagađanja da li je ili nije bila u partnerskom odnosu sa ubicom nikako nisu, niti ikada smeju biti isticani u kontekstu ovog brutalnog čina i ne smeju biti isticani kao povod ili opravdanje bilo kakvog nasilja prema devojkama.

Tražimo direktnu odgovornost nadležnih institucija.

ŽRTVA NIKAD NIJE KRIVA! ODGOVORNOST JE NA NASILNIKU!

MREŽA ŽENA PROTIV NASILJA – MŽPN

SOS Telefon Vranje

SOS Kutak za devojke Vranje