Vesti

ZA ŽENE SA INVALIDITETOM, U VRANJU NASTAVLJENI ORGANIZOVANI, PREVENTIVNI, BEZBEDNI PREGLEDI REPRODUKTIVNIH ORGANA

/Vranje, 03. April 2021./ U subotu, 3. aprila, u organizaciji Odbora za ljudska prava Vranje-Program SOS telefon Vranje i udruženja MS (multiple skleroza) Pčinjskog okruga, u partnerstvu sa Zdravstvenim centrom Vranje, nastavljeni su organizovani, bezbedni preventivni pregledi reproduktivnih organa žena sa invaliditetom u uslovima korona virusa.

Na ginekološki i pregled dojke, četvrti po redu, došlo je 4 od 7 žena, što potvrđuje teškoće sa kojima se susreću u svakodnevnom životu. Na prethodna tri preventivna pregleda, koje organizujemo od novembra 2020. godine, odazvalo se 9 žena, a kod  5 je utvrđena zdravstvena promena. Podatak da je više od  polovine – 55,5% žena sa invaliditetom upućeno na dalje stručne preglede I konsultacije (mamografija, biopsija…), potvrdjuje važnost napora civilnog sektora I lekara u borbi za očuvanje zdravlja u uslovima korona virusa i opterećenosti zdravstvenog sistema.

PREVENTIVNI GINEKOLOŠKI I PREGLEDI DOJKE ZA ŽENE SA INVALIDITETOM 2020. godine.

DATUM PREGLEDABROJ ŽENA KOJIMA JE ZAKAZAN PREGLEDBROJ URAĐENIH PREVENTIVNIH PREGLEDABROJ ŽENA KOJE SU UPUĆENE NA DALJE PREGLEDE (mamografija, biopsija)BROJ ŽENA KOJIMA JE UTVRĐENA PATOLOŠKA PROMENA
07.11.2020.553/
04.12.2020.2211
12.12.2020.22//
UKUPNO:9941

Od 9 žena, više od  polovine – 55,5% žena sa programa preventivnih pregleda, je zbog zdravstvenih promena  upućeno na dalje stručne preglede I konsultacije (mamografija, biopsija…) 

– Memorandum o saradnji sa ZC Vranje na unapređenju reproduktivnog zdravlja žena sa invaliditetom u uslovima pandemije COVID 19, potpisali smo u oktobru 2020. godine.  Korona virus već godinu dana  baca redovne preglede na marginama zdravstva, što je celom timu lekara i za nas iz nevladinih organizcija, još veći izazov za održivost preventivnih pregleda. Zaštita od korna virusa i bezbednost je prioritet za svaku ženu koja dodje na pregled. SOS tim organizuje zakazivanje pregleda grupe od 5 žena i uz maksimalno kratko zadržavanje u prostorijama bolnice: žena ne čeka u hodniku red za pregled, nije potreban uput za specijalistički pregled, čime smo izbegli odlaske u Dom zdravlja i vreme potrebno za to, svaka žena posle pregleda dobije lekarski izveštaj, snimak ultrazvučnog pregleda ginekologa i pregleda dojke, rezultate Papa testa i ukoliko je potrebno javlja se na dalje preglede svom lekaru. Takodje biramo dane vikenda za dolazak, kada je manja redovna aktivnost na bolničkim odeljenjima, – ističe Suzana A Ristić iz Odbora za ljudska prava Vranje. 

– Danas smo posebno srećni zato što radimo preventivne preglede u saradnji sa Odborom za ljudska prava – programom SOS Telefon Vranje i Udruženja miltiple skleroze, upravo za žene koje se otežano kreću i kojima je problem da dođu i čekaju na ovakvu vrstu pregleda. Izuzetno je teško organizovati preventivne preglede, a posebno je to izazov u vreme pandemije koja je izazvana korona virusom. Karcinom grlića materice je drugi po zastupljenosti u Evropi, posle karcinoma dojke, a karcinom jajnika je šesti po zastupljenosti i to je pokazatelj opravdanosti ginekoloških preventivnih pregleda, – istakla je dr Antić Ljiljana, direktorka ZC Vranje I potvrdila spremnost ove zdravstvene ustanove da se nastavi praksa. 

 – Od ogromnog je značaja što smo u mogućnosti da u kontinuitetu pratimo zdravstveno stanje žena  koje su članice Udrženja multiple skleroza na preventivan način i u vreme pandemije korona visrusom i ne zapostavimo dobru praksu koju imamo već 5 godina unazad  – naglasila je dr Gordana Đorđević, načelnica Službe za ginekologiju i akušerstvo.

SOS telefon Vranje je 2020. godine, počeo realizaciju programa očuvanja reproduktivnog zdravlja žena sa invaliditetom, u okviru aktivnosti koje je podržao  Populacionog fonda Ujedinjenih nacija UNFPA i u saradnji sa organizacijom … IZ KRUGA VOJVODINE.

000

Danas je jedna žena prvi put, posle 30 godina obavila pregled dojke, ginekološki i papa test. „Nisam osećala neke promene, a iskreno osnovna bolest MS me preokupira, potrebno mi je mnogo vremena da pratim te moje promene zbog kojih sam često u bolnici i ne mogu uvek ponovo da dodjem u bolnicu i zbog ovakvim pregleda. Ali, kada vas neko pozove, pa dobro objasni, a dodju i drugarice iz udruženja, onda sam odlučila i došla.“

„U ovoj situaciji ovo je odlično, sada sam mirnija i sigurna za dalje. I, hvala, veliko hvala. Meni je najvažnije da nema zakazivanja, nema uputa za pregled, nema čekanja u hodniku. Jer, ponekad je gužva kod lekara, a mi fizički ne možemo da izdržimo i čekamo da dojemo na red. Čak i kada zakažemo pregled, nismo uvek u situaciji da odemo na pregled. Nama invalidima se menja zdravlje iz sekunde u sekundu i ponekad i na zakazani  pregled ne možemo odemo, tog dana ne možemo da hodamo, ili tada moramo da ležimo“.

“Da nisu ovi organizovani pregledi, pitanje je kad bih ja sama došla da uradim pregled dojke. Brinem samo o MS-u (multiple sklerozi), a nisam razmišljala da može nešto i ovako da me snađe.”

  “U uslovima korona virusa išla sam sama I pokušala da zakažem preglede, ali bilo je rizično I nisu zakazivani pregledi.  A, sada kada su SOS I moje Udruženje MS zakazali preglede, kada sam sa drugaricama ovako organizovano otišla I sa nama bila  žena sa SOS telefona, sve je mnogo drugačije, opuštenija sam, bez straha. Lekari su nas lepo primili, nismo čekale na pregled,  lepo su razgovrali sa nama, imali su vremena. Ovo nama ženama sa invaliditetom mnogo, mnogo znači”.        

“Danas nismo čekale na pregled, jer nama i to teško pada. Ponekad ne mogu niti da sedim u čekaonici. Sve je urađeno kao kada su me pozvali telefonom. Došla sam u bolnicu samo za ovaj preventivni pregled I u ovoj opštoj gužvi sa ovim virusom, ja se osećam sigurno, I moje drugarice su tu”

 ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA VRANJE

SOS telefon Vranje