Vesti

ZA 8. MART, SA OSMEHOM ŽENSKE SLOBODE

/Vranje, 8.Mart 2019./ Devojke – aktivistkinje SOS Kutka za Devojke I SOS Telefona Vranje,  danas, 8. Marta, obeležile se Međunarodni dan žena velikom ulučnom akcijom „SOS Telefon Vranje, za 8. Mart sa osmehom ženske slobode”, na SOS štandu u centru Vranja, od 11:00 do 13:00 h. Delile smo   građankama i građanima SOS informativni materijal sa porukama protiv porodično–partnerskog nasilja nad ženama I devojkama. Prolaznice/I su pisali svoje lične poruke kojima su ukazivali na potrebu mnogo većeg poštovanja osnovnih ljudskih prava žena – na život bez nasilja.

Nasilje je najveći problem sa kojim su žene suočene – svaka treća žena iskusi fizičko, psihičko ili seksualno nasilje. Veliki broj žena i dece su i danas žrtve porodično-partnerskog nasilja.

SOS telefon Vranje u 2018. godini je primio 761 poziv; 201 žena je tražila pomoć zbog nasilja u porodici, u partnerskim odnosima, zbog diskriminacije u porodici, u društvu. Za prva dva meseca 2019. godine, 40 žena je tražilo pomoć SOS telefona, primile smo 200 poziva.

Svedoci smo da se počinioci nasilja nad ženama neadekvatno kažnjavaju, iako zakoni postoje. Institucije i pojedinci u njima još uvek nisu garancija efikasne zaštite žena. Stereotipi, predrasude, patrijarhat su I dalje prisutni u institucijama pravnog sistema Srbije.

Na ovaj način SOS Telefon Vranje i SOS Kutak za devojke Vranje nastavlja borbu protiv ovog globalnog problema i šaljemo poruku da  solidarne i ujedinjene možemo uspeti u borbi protiv nasilja nad ženama.