Vesti

Vranjanke osvojile svetsku nagradu With and For Girls (Sa i Za Devojke)

Odbor za ljudska prava Vranje i Program “SOS Kutak za devojke” je pobednik I dobitnik svetske, velike nagrade “Sa i Za devojke” za 2019. godinu, zvanično je saopštio Kolektiv “With and For Girls” 16. Januara 2020. Godine u Londonu. Nagrada je svetsko priznanje za rad Odboru za ljudska prava Vranje u Srbiji, u okviru 22 godine neprekidnog rada.

Odbor za ljudska prava Vranje je, u konkurenciji 170 nominovanih kandidata iz sveta, osvojio nagradu iz prve kategorije u svetu i u regionu Evropa i centralna Azija, kroz ocenu sveukupnog rada i Programa „SOS Kutak za devojke Vranje“. Dobitnici nagrada predstavljaju najviše na svetu disruptivne organizacije za devojke.

Vranjanka Dejana Dexi Stišić, Ambasadorka mladih Srbije u EU – Mreža Žene protiv nasilja (WAVE), jedna od koordinatorki I vršnjačka edukatorka SOS Kutak za devojke Vranje, u ime pobednika iz Srbije, predstavljaće ovaj Program Odbora za ljudska prava Vranje  u Londonu, u nedelji promocije dobitnika svetskih nagrada (prva nedelja marta 2020.) Ceremoniji dodele nagrada I svečanom proglašenju pobednika prisustvovaće delegacija Odbora za ljudska prava Vranje.

Sa i za devojke (With and For Girls), jedini je svetski fond za devojčice i adolescentkinje  u kome učestvuju i devojčice i koji je za devojčice. Nagrada „Sa i za devojke“ je inicijativa Kolektiva „Sa i za devojke“, koji je formiralo  jedanaest fondacija: Global Fund for Women , EMpower , FRIDA , Mama Cash , NoVo Foundation , Plan International UK , Comic Relief , Stars Foundation , The Global Fund for Children , Nike Foundation,  Purposeful Productions. Oni su pokrenuli globalnu inicijativu za nagradu koja prepoznaje i podržava snažne organizacije usmerene na devojke, kao i devojke koje vode devojke, koje rade sa devojčicama i adolescentima.

Od 170 kandidovanih iz celog sveta, u  2019. godini,  nagrađeno je 25 organizacija civilnog društva, grupa koje vode devojčice, organizacije sa manje formalnim strukturama koje su na prvim linijama borbe za prava devojaka. Dodelejno je po 5 nagrada po geografskim regionima.

Kandidati su se takmičili za tri kategorije nagrada: Nagrada u nastajanju; Mala nagrada; Velika nagrada.

U regionu Evropa i centralna Azija nagrađeni su: Odbor za ljudska prava Vranje, Srbija;  organizacije i grupe devojaka iz  Rusije, Nemačke, Ukrajine, Bosne i Hercegovine.  

Sa i za devojke (WFG) nagrade se dodeljuju od 2014. godine, organizacijama u pet geografskih regiona – Azija i Pacifik, Evropa i centralna Azija, Amerika i Karibi, Bliski Istok i Severna Afrika, podsaharska Afrika.

Nagrada pruža podršku organizacijama  gde se devojke bore protiv rodne diskriminacije, nejednakosti i štetnih praksi koje pogađaju devojčice širom sveta.

Ceremonija dodele nagrada i svečano proglašenje pobednika održaće se 6. marta 2020. godine, u Londonu, sala kraljice Elizabete, Southbank Centre.

ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA VRANJE