Vesti Uncategorized Kampanje

Uspešno realizovana kampanja” Hitna pomoć Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Surdulici usled COVID – 19”

/Vranje, 12.10.2020./ Odbor za ljudska prava Vranje uspešno je realizovao kampanju prikupljanja pomoći  Specijalnoj bolnici za plućne bolesti Surdulica. Crowdfunding kampanja realizovana  je na platformi Donacije.rs u partnerstvu sa Specijalnom bolnicom u Surdulici i podršku fondacije Katalist.

U period od dva meseca kampanje, prikupljena su sredstva u iznosu od 393,137.00 dinara. Sredstva su namenjena kupovini dodatne medicinske opreme potrebne za brigu COVID pacijenta koji su smešteni u Specijalnoj bolnici u Surdulici. Kupljena su 11 oksimetra, 11 beskontaktna toplomera, 30 digitalnih toplomera i jedan EKG uređaj.

Od početka jula 2020. godine Specijalna bolnica za plućne bolnice Surdulica je od Vlade Srbije dobila nalog da bude u funkciji COVID bolnice, tako da su i u Surdilici počeli da primaju pacijente zaražene korona virusom, pošto u Vranju više nije bilo kapaciteta, kaže  Dr Slaviša Kostić, direktor bolnice. Iz bolnice su nam ukazali na konkretne potrebe za opremom koju trenutno nisu imali dovoljno za sve COVID pacijente, čiji se broj naglo povećavao.

Posle kraja drugog talasa pandemije, Specijalan bolnica u Surdulici bila je vraćena u redovan režim rada da bi početkom novembra 2020. godine, sada opet jednim delom ušla u COVID sistem sa smanjenim kapacitetom. Donacija građana dolazi u pravo vreme, velika je podrška lekarima, naročito u ovim hladnim danima novembra kada je epidemija korona virusa ponovo smešta u bolničke sobe veliki broj inficiranih pacijenata. Veliki podstrek ovoj humanitarnoj akciji imali smo od Grupe 484 i Norveške ambasade koji su duplirali svaku donaciju do ukupnog iznosa od 120.000 RSD.