Ekologija

Trošimo resurse životne sredine od potomaka

Planeta Zemlja od danas pa do kraja godine ulazi u „ekološki dug“, a čovečanstvo sada već, zbog aktuelnog stila života, pozajmljuje resurse životne sredine od narednih generacija, izjavila je ekspert UN za životnu sredinu Anđelka Mihajlov.

„To znači da smo mi za 2017. godinu imali ekološki budžet koji je obuhvatio onoliko resursa životne sredine koliko imamo, a koje smo potrošili do drugog avgusta“, rekla je ona Tanjugu povodom Dana ekološkog duga za 2017. godinu.

Taj dan svake godine dolazi sve ranije i ranije, primećuje Mihajlov i navodi da je 90-ih godina to bio kraj septembra, a prošle godine osmi avgust.

S tim u vezi, istakla je da je prosečni „ekološki otisak“ na globalnom nivou 2,8 globalnih hektara po osobi, a kada se uzme u obzir biokapacitet od 1,7 globalnih hektara po osobi to znači da potrošnja premašuje raspoloživost resursa za više od 1,6 puta.

„Ekološki dug se računa i po državama, a kada je reč o Srbiji mi smo nešto gori od svetskog proseka“, navela je i dodala da se kod nas ekološki dug izražava tako da trošimo 96 odsto resursa više nego što nam je na raspolaganju.

Na pitanje da li su za aktuelne vrućine krive i nuklearne probe, Mihajlov je rekla da nije nuklearni stručnjak i da ne može da kaže da li to ima direktnog ili indirektnog uticaja na vrućine ali da se, ozbiljnim naučnim pristupom, može videti da li te probe dramatično utiču na povećanje emisije gasova sa efektom staklene bašte te da se na taj način indirektno dovedu u vezu.