Kutak za devojke Vesti

SOS Kutka za devojke Vranje uličnom akcijom počeo kampanju „16 dana aktivizma“

/Vranje,25.11.2020./ Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava 25. novembra na dan početka 16 dana aktivizma, tim SOS Kutka za devojke organizovao je uličnu akciju u cilju podizanju svesti o ovoj „pandemiji“ nasilja, koja bukti već decenijama unazad. Ovu akciju smo sprovele uz podršku Ane i Vlade Divac fondacije. Kao i do sada pričale smo sa prolaznicima o nasilju, prevenciju, o tome šta je nasilje, kako ga prepoznati i kome prijaviti. Kao podsetnik ovome delili smo i flajere sa važnim porukama i broj SOS Telefona za žene žrtve nasilja Vranje.

U poslednjih 10 godina u Srbiji je ubijeno preko 300 žena od strane partnera (Izveštaj Mreže žena protiv nasilja) kao sećanje na svaku od njih zalepile smo 300 belih traka sa natpisom „Nijedna manje!“ I ovo mislimo, vreme je da zaustavimo ovu pandemiju, da kažemo glasno NE nasilju, da naučimo da ga prepoznamo i da osnažimo ljude oko nas da ga prijave. Ćutanje i nereagovanje policije je preko 500 dece koštalo njihovih majki. To je dug koji niko od nas ne može da plati ali možemo zajedno da se izborimo da se to ne desi nekoj drugoj deci.

Hajde da svakog dana a ne samo 25.11. kažemo ne nasilju. Hajde da pričamo o tome, da budemo podrška jedni drugima i da naučimo da nasilje nije rešenje. Žrtva nije kriva niti je sama i naposletku, nije sramota biti žrtva.

Pomoć postoji, tu smo za tebe, SOS Telefon Vranje – 0800 001 017, pozovi kad TI to budeš mogla i htela! Mi smo tu!