Vesti

Šef Olimpijade u Tokiju 2021 podneo ostavku zbog seksističkih komentara na račun žena

Јoširo Mori (Foto EPA-EFE/FRANCK ROBICHON / POOL)

/ Ženska posla 12.02.2021./ Bivši premijer Japana, Joširo Mori, šef organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju 2021, se izvinio, ali je prvo bio odbio da odustane od funkcije, pola godine uoči početka najveće svjetske smotre sporta.

Na sastanku Japanskog olimpijskog komiteta (JOC) prošle sedmice Joširo Mori je kritikovao rad na brojnim radnim sastancima – i istakao da se ,,na njima pojavljuje previše žena, zbog čega se sastanci odužuju jer one previše pričaju“.

Takođe, osvrnuo se i na vrijeme kada je bio predsjednik Ragbi saveza Japana.

– Žene imaju snažan osjećaj rivaliteta. Ako jedna podigne ruku da govori na sastanku, i druge će osjećati potrebu da nešto kažu. I onda se završi tako da svako počne da govori nešto. Ako kažem previše, bojim se da će novine da pišu da govorim loše stvari, ali čuo sam da ćemo uvećati broj žena u organizacionom komitetu. Moramo ograničiti vrijeme koliko neko može da govori na sastancima, inače nikad nećemo završavati – rekao je Mori tom prilikom.

Šef Olimpijskih igara Tokio 2020 Yoshiro Mori podnio je u petak , 12 februara 2021 ostavku, nakon seksističkih komentara koji su izazvali kritike u zemlji i inozemstvu zbog kojih se ponovno ispričao.

“Moji neprimjereni komentari izazvali su velike probleme. Žao mi je”, rekao je Mori (83) na sastanku organizacijskog odbora Olimpijskih igara.

Naglasio je da je sada najvažnije osigurati da Olimpijske igre u Tokiju budu uspješne.

http://www.politika.rs/sr/clanak/472831/Prvi-covek-Olimpijade-u-Tokiju-podneo-ostavku-zbog-uvredljivih-komentara-na-racun-zena