Vesti

Protest zbog nasilja nad ženama u Jagodini: Nema nedodirljivih, niste same

/N1, Jagodina, 05. jun 2021./ Organizacije, njih 16, kao i građanke i građani koji čine Nezavisnu žensku grupu organizovali su u Jagodini skup podrške potencijalnim zrtvama seksualne eksploatacije. Utisak im je, kažu, da su žrtve pale u drugi plan i da se slučaj Jagodina sveo na zauzimanje strana lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme ili potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić.

„Niste same“, „Stop trgovini ljudima“ i „Nema nedodirljivih“, neke su od poruka koje su mogle da se vide na transparentima okupljenih.

Ovo je prva akcija te vrste u ovom gradu od kad je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, obavestila javnost da je prvi čovek Jagodine Dragan Marković Palma, organizovao žurke na kojima su podvođene devojke i maloletnice.

Govoreći o ovoj akciji koja je održana u centru Jagodine, aktivistkinja Aida Ćorović je rekla da su predstavnici nekoliko organizacija došli u ovaj grad kako bi promovisali brojeve telefona na koje mogu da se jave žrtve seksualnog nasilja.

“Skup je bio namenjen ženama i devojkama iz Jagodine koje su trpele nasilje. Želeli smo da pokažemo da postoje organizacije koje mogu da ih zaštite. Da ne moraju da trpe pretnje. Da ne dožive nijedno nasilje i da mogu da se pobune. A poruka sa skup je namenjena svim stanovnicima Jagodine”, istakla je Ćorović.

Ćorović kaže da je oko petnaestak organizacija, zajedno sa aktivistima, a u organizaciji Nezavisne ženske grupe, došlo u Jagodinu, kako bi ukazali i da ovaj grad nije usamljeni slučaj.

„Ne može jedan kriminalac da vodi grad dvadeset godina. Dve žene su nam prišle kako bi pričale sa nama. Iako nisu imale primere nasilja u svom okruženju, niti su čule, jedna od njih se čak rasplakala kada smo joj ispričali kakva saznanja imamo o tome šta se sve dešavalo u Jagodini. Čak i da nam nije niko prošao od građana kako bi sa nama pričao, mislim da je reakcija bilo. I svi će čuti o ovom skupu. Podelili smo sav materijal koji smo doneli“, rekla je Aida Ćorović.

Na pitanje šta očekuje da tužilaštvo uradi u slučaju Palma, kaže da je mišljenja da ta institucija neće mnogo uraditi.

„Ali, ako izvršimo pritisak, onda možda i bude efekta. Jedan od koraka je i obraćanje evropskim sudovima. Jer, očito je da se se u Srbiji ne poštuju prava i zakoni“, objašnjava ova aktivistkinja.

Policija i Više tužilaštvo u Kraljevu ni posle mesec dana nisu pokrenuli istragu protiv Dragana Markovića, kom se pripisuje podvođenje i zlostravljanje maloletnica, iako je dosad saslušano više od 20 osoba koje su u tome imali saznanja. Svi navodi još uvek su u fazi provere, dok za to vreme Marković svakodnevno šalje preteće poruke kako vlasti, tako i svedocima i potencijalnim žrtava, koje niko ni ne pokušava da zaštiti.