Vesti

Protest protiv femicida u Beogradu: ‘Nijedna žena više’

/Beograd, 25. februar 2023. Radio Slobodna Evropa/

Protest „Nijedna više – stop femicidu“, poruka je sa protesta održanog 25. februara u Beogradu ispred zgrade Vlade Srbije.

„Mi samo tražimo svoje živote“, poručila je Jelena Riznić jedna od organizatorki protesta i članica organizacije Ženska solidarnost.

Na transparentima su bila ispisana imena svih žena ubijenih 2022. godine.

Okupljeni i aktivistkinje nosili su i poruke „Ne dozvoli da te iko stišava“ i „Nije tragedija, nego ubistvo“.

Odazvali su se na poziv feminističkih udruženja „FemPlatz“ i „Ženska solidarnost“, nakon što su mediji izvestili o osmom femicidu koji je počinjen od početka godine.

Žrtva je bila dvogodišnja devojčica.

„Želimo da taj nasilnik za nasilje i odgovara, želim da institucije ne dozvole da se nasilje ponovi. Želim život bez straha i nasilja za svaku devojčicu i ženu“, poručila je sa protesta Anita Marković, članica organizacije Ženska solidarnost.

Zvanična statistika o broju femicida u Srbiji ne postoji, a broj ubijenih žena beleže nevladine organizacije „Autonomni ženski centar“ i „FemPlatz“. Zato aktivistkinje napominju da je reč o najmanjem mogućem broju femicida, a ne nužno o realnom.

Svake godine u Srbiji više desetina žena bude ubijeno u porodično-partnerskom nasilju. U toku 2022. godine ubijeno je 27 žena. Svaka od njih je poznavala svog ubicu.

„Jasno je da svaki nasilnik operiše u mreži koja ga štiti. Tu mrežu čine institucije koje ne rade svoj posao, mediji koji krše kodeks i pojedinci koji ćute i okreću glavu“, rekla je Simonida Dević, članica organizacije Ženska solidarnost obraćajući se okupljenima na protestu.

Zahtevi koje su organizatorke iznele na protestu najpre podrazumevaju uspostavljanje tela za borbu protiv femicida.

„Želimo da barem na kratko znamo da su društvo i institucije na našoj strani, da veruju nama i našem strahu i da nas čuvaju“, rekla je Jelena Riznić tokom protesta.

Dodala je i da ne zna kako „država može da nudi manje od toga“.

Traži se i definisanje femicida kao posebnog krivičnog dela, obezbeđivanje maksimalne zaštite i podrške ženama u situaciji nasilja, kao i efikasne hitne mere i kažnjavanje počinioca.

Sa protesta u Beogradu 25. februara 2023.

Kako je jedna trećina femicida u Srbiji počinjena vatrenim oružjem, zahteva se bolja procena rizika u situacijama kada nasilnik ima oružje, kao i pooštravanje uslova za dobijanje oružja.

Feministički protesti u Beogradu u toku 2022.

U toku 2022. godine neformalno udruženje „Ženska solidarnost“ organizovalo je pet protesta protiv tabloida „Informer“, koji je objavio intervju sa višestrukim silovateljem.

Protesti su se potom pretvorili u bunt protiv nasilja nad ženama i diskriminacije, a trajali su od septembra do novembra prošle godine.

Objavljivanje intervjua oštro su osudila novinarska udruženja.

Tviter je tabloid „Informer“ označio kao medij koji sarađuje sa vlastima u Srbiji.