Vesti

Poziv za feminističke umetnice!

WAVE Mreža traži umetnice, crtačice, karikaturistkinje koje bi predstavile sopstvenu viziiju i interpretaciju inspirativne junakinje – Shero – koja bi bila zagovaračica promena u društvu. Zamisli dan u životu heroine čiji se život sastoji od sprečavanja i zaustavljanaja nasilja nad ženama i devojakama.

Zamisli gde se takvo nasilje obično dešava. Da li u kući? U vezi? Na ulici? Šta bi heroina uradila da njemu svedoči? Ili da je iskusila nasilje? Šta je potrebno da bi se borila protiv njega? Potrebna nam je tvoja vizija inspirativne junakinje koja je sposobna da se uhvati u koštac sa nasiljem i pruži podršku ženama i devojkama.

Poziv je otvoren za sve punoletne umetnice, od 17. septembra do 15. novembra 2018.

Crteži, karikature u elektronskoj formi treba poslati Slađani Lukovid, nacionalnoj koordiantorki aktivnosti na slededi mejl: sladja.fenomena@gmail.com. Komisija koju sačini Udruženje Fenomena odabrade do 3 umetnice za publikaciju. Odabrane umetnice moraju imati prebivalište u Repubilici Srbiji.

WAVE mreža de publikovati pobedničke crteže na srpskom jeziku, zajedno sa objašnjenjem i profilom umetnice na engleskom jeziku.

Tvoja aplikacija treba da sadrži sledede:

– Jednu stranicu u formi crteža/kariakture gde ćeš nas upoznati sa originalnom, inspirativnom junakinjom, heroinom Shero (možeš joj dati i drugačije ime), uzorom drugim ženama, junakinjom koja i u realnim životnim situacijama podstiče pozitivne promene. Priča treba da bude u direktnoj vezi sa problemom nasilja – psihološkim i/ili seksualnim kao što je objašnjeno u Istanbulskoj konvenciji. Poželjno je da koristiš maternji jezik, ali možeš pisati i na engleskom.

– Tvoja kratka biografija u kojoj će stajati datum rođenja3 (moraš imati 18 ili više godina), zatim kontakt e-mail i odabrani nadimak ukoliko želiš da ga koristiš umesto pravog imena.

– Skeniran dokument u kome izjavljuješ da WAVE Mreža može koristiti tvoje delo za publikovanje i promociju Step UP! Kampanje u periodu od 2018. do 2021. godine. Tvoja prava kao umetnice se u potpunosti poštuju, a intelektualna prava nad delom potpuno zaštidena.

Odabrane autorke će:

– kao nagradu dobiti publikovani rad u knjizi koja de se distribuirati u 46 zemalja članica WAVE Mreže kao i pdf publikaciju na internetu

– dobiti poklon paket na svoju adresu koji će činiti promo material kampanje (torba, majica i sl).

– dobiti 3 štampane publikacije

WAVE može odlučiti da u bududnosti sarađuje sa jednom ili više umetnica.

Za sve informacije u vezi sa pozivom možete se obratiti Slađani Lukovid putem elektronske adrese: sladja.fenomena@gmail.com.

Pobednice na nacionalnom nivou biće proglašene 18. oktobra.

Kampanja ISTUPI! Je evropski projekat WAVE Mreže koja za cilj ima povećanje napora da se zaustavi nasilje nad ženama, podižudi svest u vezi sa ovim problemom i štiteći žene i devojke žrtve nasilja.