Vesti

Počeli organizovani preventivni pregledi žena sa invaliditetom

/Vranje, 07.11.2020./ Odbor za ljudska prava Vranje u okviru programa SOS Telefon za žene, danas je otpočeo realizaciju preventivnih ginekoloških i pregleda dojke za žene sa invaliditetom na odeljenjima ginekologije i radiologije opšte bolnice u Vranju, uz poštovanja mera zdravstvene zaštite od korona virusa.

Ove aktivnosti za unapređenje i očuvanje reproduktivnog zdravlja žena sa invaliditetom su rezultat saradnje sa udruženjem … Iz kruga Vojvodina, u okviru projekta “Izgradnja kapaciteta žena sa invaliditetom za zagovaranje njihovih seksualnih i reproduktivnih prava” uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija UNFPA.

Hidraulična stolica, koja je do ovih pregleda bila u crvenoj COVID zoni vranjske bolnice i godinama pre toga nije bila u upotrebi, sada je ponovo dostupna svim ženama sa invalidtitetom, što je u velikoj meri ohrabrilo mnoge žene da se uključe u akciju preventivnih pregleda.

Preventivni pregledi za očuvanje reproduktivnog zdravlja žena se obavljaju u grupama po 5 žena, dva puta mesečno, u skladu sa merama zaštite od korona virusa. Očekujemo da najmanje 50 žena bude deo ove značajne akcije u uslovima pandemije COVID 19.

Odbor za ljudska prava u saradnji sa udruženjem Multipleskleroze Vranje i još pet udruženja osoba sa invaliditetom Vranja nastavlja organizovanje preventivnih pregleda u okviru nedavno potpisanog Memoranduma sa Zdravstvenim centrom Vranje – Opštom bolnicom Vranje.

Zahvaljujemo se rukovodstvo ZC Vranje, Načelnicima bolničkih odeljenja, lekarima, medicinskom osoblju koji su pokazali veliku profesionalnost, razumevanje problema sa kojima se suočavaju žene sa invaliditetom kada je u pitanju očuvanje zdravlja, naročito u uslovima akutnog širenja zarazne infekcije korona virusom. To je doprinelo brzom dogovoru (nepuna dva meseca), potpisivanju Memoranduma o saradnji i  početku aktivnosti.