Vesti

Osmomartovski karavan Vranje-Bujanova

ZDRUŽENE ZA 8. MART

/Vranje, 07. mart 2022./ U okviru obeležavanja 8. Marta, Međunarodnog dana žena, osmomartovski karavan žena, danas je stigao u Bujanovac.

Aktivistkinje SOS telefona i Kutka za devojke Vranje,  u okviru aktivnosti Balkanske mreže žene protiv nasilja, u partnerstvu sa aktivistkinjama iz lokalnih organizacija: Građanske inicijative, Udruženje Romkinja Bujanovac, BeYond, Region Nišavsko-Pčinjski MŽPN i dr.  u centru Bujanovca u okviru performansa “Združene za 8.mart” ženama Bujanovca  predale su skulpturu peščanog sata sa porukom na srpskom, romskom i albanskom “Svaki minut je važan – stop nasilju nad ženama”.

Skulptura je postavljena ispred Osnovnog suda u centru Bujanovca, gde će simbolično podsećati sve građane ovog grada na to koliko je važno da se zajedno borimo protiv ovog društvenog problema I stajeće do 18. maja – Nacionalnog dana borbe protiv femicida.

Podelile smo letke za borbu za prava žena na srpskom, albanskom i romskom jeziku u cilju podizanja svesti javnosti o radnim pravima žena i neplaćenom kućnom radu. Takođe, želimo da podsetimo na ulogu institucija u prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama.


Međunarodni dan žena obeležava se više od jednog veka i predstavlja borbu za socijalna, ekonomska i radna prava žena. Nejednakosti u platama i manja mogućnost napredovanja i dalje su prisutne u svim sektorima, čak i tamo gde žene čine većinu – muškarci su na bolje plaćenim i odlučujućim pozicijama.

Neplaćeni poslovi staranja o nemoćnim članovima porodice, deci, velikog su obima i često nadoknađuju nepostojanje usluga staranja u društvu. Prema istraživanjima žene u toku života provedu preko 10 godina radeći neplaćene kućne poslove, a muškarci oko 4 godine. Kada bi se neplaćenim kućnim poslovima pridodala ekonomska vrednost, jedna žena u Srbiji bi imala zaradu od 546 evra mesečno.

Pandemija je kućni rad samo uvećala, zatvaranjem škola i obdaništa  žene više provode vremena u kući, češće ostaju bez posla ili im se umanjuje zarada.

Žene čine više od polovine svetske populacije ali su ženska prava i dalje sistemski neprepoznata i nepriznata, što postaje posebno vidljivo u situaciji pandemije koronavirusa. Zbog toga smo poslale poruku o povezanosti i združenosti u borbi za prava žena, sada i u multi-etničkoj zajednici, držeći se za ruke oko same skulpture.