Kutak za devojke Vesti

Osmomartovska tribina “HOĆU BUKET SVOJIH PRAVA”!!

/Vranje, 8. mart 2023./ U okviru obeležavanja Međunarodnog Dana žena, tim aktivistkinja SOS telefona Vranje, SOS Kutka za devojke u saradnji sa srednjim školama Vranja i Mrežom Žene Protiv Nasilja- Regon Nišavsko-Pčinjski, u sredu, 8. Marta organizuju tribinu – HOĆU BUKET SVOJIH PRAVA!!

Tribina počinje u 13:00 časova u sali Gimnazije Bora Stanković u Vranju.

Ovaj 8. Mart, smo posvetile mladim aktivistkinjama, devojkama uzrasta 13 do 18 godina, i svima koji nam se pridruže i žele zajedno sa nama da se podsetimo izvornog značenja ovog međunarodnog praznika posvećenog ženama.

Te 1910. godine na konferenciji žena socijalistkinja u Kopenhagenu usvojen je predlog Klare Cetkin da se obeležava praznik s ciljem: borbe za mir, jednaka prava žena i muškaraca na rad, zaradu i obrazovanje, protiv zloupotrebe dece u radnim poslovima…

Kako smo od ovih ciljeva i zahteva, došli do buketa ruža na dan 8. Marta, koje bi svaka žena i devojka, svakog dana u godini trebala da dobija u znak pažnje i ljubavi.

Razgovor i hronologinu 8. Marta, nastanak, razvoja borbe za prava žena kroz stotinu godina iza nas, vodiće vršnjačke edukatorke – izuzetne aktivistkinje SOS Kutka za devojke Vranje. Aktivnosti povodom 8. Marta, su u znaku obeležavanja velikog jubileja najstarije NGO Odbor za ljudska prava u Vranju – 25 godina postojanja i rada.