Kutak za devojke Vesti

ONLINE KONFERENCIJOM “ČAJANKA – SRUŠIMO MIT DA NISMO VAŽNE” OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN BRANITELJKI LJUDSKIH PRAVA

/Vranje,29.11.2020./ Program SOS Kutak za devojke I Odbor za ljudska prava Vranje organizovali su 29.novembra 2020. godine mini zoom konferenciju, pod nazivom „Čajanka – Srušimo mit da nismo važne“, I na ovaj način obeležili Međunarodni dan braniteljki ljudskih prava.

Konferencija pod nazivom „Čajanka: Srušimo mit da nismo važne“ je deo naše kampanje „Srušimo mit…“ u toku globalne narandžaste kampanje Ujedinjenih nacija I kampanje “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama”.

Panelistkinje su bile istaknute mlade braniteljke ljudskih prava, koje se bore I zalažu za veća prava svih devojaka. One su predstavile načine na koje se bore za poboljšanje položaja devojaka, podelile svoja iskustva i inspirativne priče sa ostalim učesnicama i poslale poruku da devojke jesu važne. Čajanci su prisustvovale devojke iz cele Srbije i regiona, kao I predstavnice organizacija koje se bore za ljudska prava.

U fokusu rada programa SOS kutka za devojke Vranje je promocija i veća primena Istanbulske Konvencije, aktivnosti su posvećene  prevenciji, prepoznavanju, zaštiti devojaka od rodno zasnovanog i partnerskog nasilja

Odbor za ljudska prava Vranje je u oblasti rada sa devojkama kroz Program SOS Kutak za devojke Vranje,  dobitnik svetske With and For Girls nagrade kao najbolji program na svetu koji radi sa i za devojke. Program realizuje tim od oko 30 vršnjačkih edukatorki i volonterki sa ciljem smanjenja rodnozasnovanog nasilja i edukacije devojaka uzrasta 13 do 18 godina o tome šta je partnersko i porodično nasilje, kako ga prepoznati, gde i kome prijaviti, kako se zaštiti. Preko 3.000 devojaka u prethodne četiri godine sa juga Srije, iz Pčinjskog okruga, je informisano i steklo veštine prepoznavanja i zaštite od partnersko-porodičnog nasilja.