Kampanje

Okrugli sto „Značaj Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama“ 25. novembra u Bujanovcu

Okrugli sto organizuju Odbor za ljudska prava Vranje/SOS telefon Vranje i Autonomni ženski centar (AŽC) Beograd u utorak, 25. novembra 2014. godine u Bujanovcu, sa početkom u 12:00 h u sali Doma kulture- Bujanovac.

Okrugli sto organizuju Odbor za ljudska prava Vranje/SOS telefon Vranje, Autonomni ženski centar (AŽC) Beograd u okviru projekta „Udruženim naporima – ka evropskim standardima u zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja“ i u znak obeležavanja 25. Novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka međunarodne kampanje „16 dana aktivizma“.

O značaju Konvencije Saveta Evrope govoriće :

– Danijela Pešić, Autonomni Ženski Centar Beograd;

– Saša Stamenković, MUP Srbije-PU Vranje;

– Dobrivoje Dimitrijević, Centar za socijalni rad Bujanovac;

– Gordana Nikolić, Centar za socijalni rad Preševo.

Konvencija Saveta Evrope protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici je najsveobuhvatniji međunarodni Ugovor u ovoj oblasti. Njen cilj je uspostavljanje nulte tolerancije za različite oblike nasilja kojem su izložene žene.

Skupština Srbije je 31.oktobra 2013 god. usvojila Zakon o potvrđivanju Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Konvencija SE se primenjuje i u Srbiji od 1. Avgusta 2014.