Vesti

Okrugli sto “ Problem trgovine ljudima” održan u Vranju

/ Vranje, 07.04.2017. / Odbor za ljudska prava Vranja, kao deo Anti trafking mreže, orgaanizovao je okrugli sto u Vranju, pod nazivom “Problem trgovine ljudima”.

/ Vranje, 07.04.2017. / Odbor za ljudska prava Vranja, kao deo Anti trafking mreže, orgaanizovao je okrugli sto u Vranju, pod nazivom “Problem trgovine ljudima”.

Na skupu su govorile: Miroslava Despotović – Odbor za ljudska prava Vranje, Katarina Ivanović – Astra, Beograd, Tatjana Nikolić – Koordinatorka Anti trafiking mreže, Centar za devojke, Niš i Danijela Milosavljević – Predsednica Lokalne Mreže Vranja za borbu protiv trgovine ljudima I članica gradskog veća.

Ukazano je na problem trgovine ljudima kao ozbiljnu društvenu pretnju I teško krivično delo, koje ugrožava osnovna ljudska prava, pravo na život, pravo na izbor i pravo na slobodu kretanja.

Skupu su prisustvovali predstavnici institucija, lokalne samouprave, škola, zdravstva i nevladinih organizacija iz Vranja.

Anti trafking mreža (AT mreža) je mreža OCD koja protiv trgovine ljudima, u saradnji sa relevantnim akterima, osmišljava i sprovodi aktivnosti u cilju sprečavanja, smanjivanja i rešavanja problema trgovine ljudiima na državnom nivou i lokalnim zajednicama u Rebublici Srbiji.

Nekadašnja Astra mreža, a danas Antitrafiking mreža, nastala 2002, i dalje je aktivna. Danas broji 8 članica: ASTRA – Beograd, SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja – Vlasotince, Nezavisni ženski centar – Dimitrovgrad, Odbor za ljudska prava – Vranje, Centar za devojke – Niš, Centar za prava žena – Vršac, PAOR – Zrenjanin, Centar za devojke – Užice.