Vesti

Odbor za ljudska prava Vranje uručio donaciju građana COVID bolnici Surdulica

/Vranje, 16.12.2020./ Odbor za ljudska prava Vranje uručio je drugi deo donacije – EKG prenosivi uređaj, u ime humanih građanki I građana juga Srbije i cele zemlje, koji su za nepuna dva meseca donirali blizu 400 hiljada dinara Specijalnoj bolnici za plućne bolesti  u Surdulici. Osim EKG uređaja, početkom novembra je uručen prvi deo donacije: 11 oksimetra, 11 beskontaktna toplomera i 30 digitalnih toplomera, uskladu sa potrebama Bolnice.

Poziv na solidarnost u zajedničkoj borbi protiv COVID-19,  pokrenuli smo u julu 2020.godine, kao hitan odgovor pandemiji korona virusa u cilju podrške pacijentima i medicinskim centrima na jugu Srbije gde se leče inficirani pacijenti.

– Kapaciteti su popunjeni. Danas je smešten 61 pacijent u delu COVID bolnice, od ukupno 63 bolničkih kreveta. Taj broj svakodnevno varira, ali je ovaj talas prenošenja virusa izuzetno aktivan. Pored medicinske opreme kojom je Specijalna bolnica dobro snabdevena, svaka pomoć u ovim vanrednim uslovima rada je dobro došla. Posebno nam je drago što ovom donacijom mnogi građani šalju poruku solidarnosti I podrške pacijentima, nama lekarima, medicinskom osoblju u svakodnevnoj borbi za život svakog pacijenta. Ovaj dvanaestokanalni prenosivi EKG uređaj koristićemo za preglede inficiranih pacijenata korona virusom, čime zadržavamo i nastavljamo bezbedne preglede I lečenje neinficiranih pacijenata.  Zahvalnost na donaciji koja svima puno znači, – ističe dr Slaviša Kostić, director Specijalne bolnice za plućne bolesti  u Surdulici.

Crowdfunding kampanja realizovana  je na platformi Donacije.rs u partnerstvu sa Specijalnom bolnicom u Surdulici I uz podršku fondacije Katalist. Veliki podstrek ovoj humanitarnoj akciji dala je Grupa 484 i Norveška ambasada koji su duplirali svaku donaciju do ukupnog iznosa od 120.000 RSD.

Odlukom Ministarstva zdravlja od 29. juna 2020. godine, Specijalna bolnica za plućne bolesti u Surdulici ušla je u sistem COVID bolnica. Početni kapacitet za zaražene virusom COVID-19 bio je 32 kreveta. Ali kako se broj zaraženih povećao, do 9. jula kapacitet je dupliran na 63 bolnička kreveta. Posle kraja drugog talasa pandemije, Specijalan bolnica u Surdulici vratila se u redovan režim rada. Početkom novembra 2020.je ponovo jednim delom ušla u sistem COVID bolnica. Pored COVID ambulante, gde dnevno bude pregledano 50-tak građana, u bolnici su smešteni pacijenti sa teškim oblicima upale pluća.

Specijalna bolnica za plućne bolesti u Surdulici osnovana je 24. avgusta 1924. godine, uz podršku Kralja Aleksandra Karađorđevića, i od tada je nenametljivo postala resepektabilna i jedina zdravstvena ustanova na jugu zemlje, u kojoj se leče pacijenti kako sa područja juga Srbije, tako i Kosovskog pomoravlja.