Vesti

OD NARUŠAVANJA RADNIH PRAVA DO PREVARE I RADNE EKSPLOATACIJE, SVETKI DAN BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA 30. JUL

/Beograd, ASTRA, 28.07.2017./ Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima se obeležava 30. jula sa ciljem skretanja pažnje javnosti na različite oblike trgovine ljudima.

/Beograd, ASTRA, 28.07.2017./ Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima se obeležava 30. jula sa ciljem skretanja pažnje javnosti na različite oblike trgovine ljudima.

Uličnom akcijom podele informativnog materijala građanima i građankama u Vranju, Odbor za ljudska prava Vranje obeležio je Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Neposredno pred ovaj datum u Srbiji je radničko nezadovoljstvo kulminiralo i odjeknule su vesti o radničkim štajkovima u nekoliko velikih preduzeća. Stoga, ovog dana želimo da podsetimo državne organe i sve relavantne aktere da ne zanemaruju pitanja loših uslova rada i kršenja prava naših radnika, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, pogotovo što takve situacije neretko dovode i do trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije.

ASTRA je još 2005. godine prepoznala radnu eksploataciju kao oblik trgovine ljudima i u prethodnih nekoliko godina, radna eksploatacije je drugi po zastupljenosti oblik trgovine ljudima, odmah nakon seksualne eksploatacije. Prema zvaničnim informacijama u Srbiji je do sada identifikovano 136 žrtava radne eksploatacije, dok je putem ASTRA SOS telefona identifikovano 77 žrtava. Među njima dominiraju radno sposobni muškarci eksploatisani u građevinskoj industriji, na sezonskim poslovima branja voća ili za rad u fabrikama, ali bilo je i slučajeva žena koje su doživele radnu eksploataciju na poslovima kućnih pomoćnica, negovateljica starih i na poslovima čuvanja dece, itd.

U direktnom kontaktu sa građanima/kama Srbije, ASTRA je samo tokom 2017. godine primila preko 400 poziva u vezi sa proverom poslovnih ponuda u zemlji i u inostranstvu, i prepoznala veliki broj rizičnih poslova koji mogu biti prevara ili pak dovesti do eksploatacije naših državljana/ki. Iz dugogodišnjeg iskustva u oblasti suzbijanja i sprečavanja trgovine ljudima, ASTRA iz godine u godinu upozorava da normalizacija rada na crno i drugih oblika neregulisanog rada i kršenja radnih prava dovodi do toga da i sami građani teško prepoznaju eksploataciju i eksploatativne i prevarne poslovne ponude. Uz to, prevarno zapošljavanje i eksploatacija rada, čak i kada se radi o trgovini ljudima, se ne prepoznaju dovoljno ni u zakonskom okviru, slučajevi se ne procesuiraju, izostaju i osuđujuće presude i bilo kakva reakcija relevantnih aktera koja bi takve slučajeve sprečila, a odgovorne kaznila. Apelujemo još jednom na državne organe Republike Srbije da sistemski reaguju i deluju u cilju zaštite radnih prava i osiguravanja uslova za dostojanstven rad naših građanki i građana, kao i u cilju sprečavanja i kažnjavanja slučajeva trgovine ljudima kao najekstremnijeg oblika eksploatacije.

U 2016. ASTRA je zabeležila povećan broj poziva od strane građana u vezi sa ponudama za posao u Slovačkoj. Poslovi su se u najvećem broju odnosili na rad u fabrikama velikih kompanija za izradu i sklapanje delova za TV (Samsung, Bosh, itd.), automobilskoj i prehrambenoj industriji. Građani su uglavnom radili ilegalno, bez ugovora i radne dozvole, za novčane naknade daleko ispod dogovorenih, bez poštovanja dogovorenog radnog vremena i ostalih uslova rada. Pored toga, bilo je i slučajeva ponižavanja i kažnjavanja radnika. ASTRA je kontaktirala institucije u Srbiji kako bi se proverile dobijene informacije i preduzele neophodne mere u cilju zaštite naših građana. Pored široke medijske zastupljenosti ovih slučajeva, nije mnogo urađeno kako bi se preveniralo kršenje prava radnika. Agencijama koje su slale radnike u Slovačku, nakon kažnjavanja za privredne prekršaje zbog neposedovanja licence za posredovanje u zapošljavanju, bilo je dozvoljeno da se licenciraju i na taj način praktično legalno nastave da šalju radnike na rad pod istim okolnostima eksploatacije, ali ovaj put praktično uz zvanično odobrenje.