Kutak za devojke Vesti

„NASILJE NIJE LJUBAV“ Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama i u Vranju

/Vranje 14.02.2023./ Na današnji dan, ovde u centru Vranja, na šetalištu, od 13:00 časova, obeležavmo globalnu kampanju „1 milijarda ustaje“, čiji je fokus zaustavljanje nasilja nad ženama i devojčicama širom sveta. Ova godina je u znaku jubileja – 10 godina kampanje i 20 godina pokreta “V-Day” iz kojeg je izrastao globalni pokret Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u kome učestvuje preko 200 zemalja, uključujući I Srbiju.

“Ovogodišnji moto kampanje je USTANIMO ZA SLOBODU! ima za cilj kreirati novu kulturu u kojoj nema nasilja, u kojoj razvijamo saosećanja, solidarnost, borimo se protiv nejednakosti i čuvamo planetu Zemlju. 

Danas je i Dan zaljubljenih, dan kojim obeležavamo ljubav i poklanjamo pažnju našim najdražima i zato glasno šaljemo poruku I kažemo – NASILJE NIJE LJUBAV.

Ova svetska kampanja je pokrenuta kao reakcija na statistiku da će svaka treća žena u svetu biti žrtva neke vrste nasilja, naročito seksualnog, biti prebijena. Na svetu živi oko 8 biliona ljudi i s obzirom na to, ovom statistikom je obuhvaćeno više od jedne milijarde žena.

Po podacima medjunarodnih I domaćih organizacija, u Srbiji svaka peta devojčica uzrasta od 13 do 19 godina je doživela neki vid seksualnog nasilja, 74% njih se nikome nisu obratile za pomoć. U svetu, oko 736 miliona devojaka i žena starijih od 15 godina pretrpelo je nasilje i taj broj, nažalost, I dalje raste.

Prema podacima SOS Kutka za devojke Vranje nasilje je prisutno i u našim životima, na aktivnostima devojke govore I prijavljuju nasilje nad njima i zato pozivamo sve devojke i žene da nam se pridruže u ovoj borbi I šaljemo poruku da nijedna devojka i žena nije sama.

Dovoljno si jaka, ne trpi nasilje! Tu smo da te razumemo, podržimo, saslušamo.

Pozovi: SOS telefon Vranje 0800 001 017