Vesti

Masovno ubistvo u dva sela u blizini Kanjiže

/ Danas, 17. 05. 2015./ Sedam osoba je izgubilo život u tragediji koja se dogodila u blizini Kanjiže. Prema saopštenju MUP-a, R.Š. (55) je nešto posle deset sati iz lovačke puške ubio N.B. (25), Š.B, (52), K.B. (43), R.Š. (47), J.T. (74) i B.T. (68), a potom izvršio samoubistvo. Iako nema pouzdanih saznanja, mediji spekulišu da je R. Š. lovačkom puškom najpre u mestu Martonoš ubio svoju snaju, bivšu suprugu i njene roditelje. Potom se zaputio tridesetak kilometara dalje u selo Orom gde je usmrtio roditelje svoje snaje i izvršio samoubistvo. Takođe se pojavila i informacija da je R. Š. nekoliko sati pre tragedije privela policija zbog porodičnog nasilja.

Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da je ova tragedija posledica sveopšte društvene krize.
– Šta da očekujete kada živimo u zemlji u kojoj rehabilitujemo masovne ubice. Ovaj zločin je proizvod jedne društvene anomalije, potonuća društvenih vrednosti čiji se kraj ne nazire. Ljudi bez nade najčešće iskaljuju bes na onima koji su im najbliži – navodi Nikolić.
Govoreći o činjenici da je svega nekoliko sati pre masakra R. Š. bio u policijskom pritvoru zbog porodičnog nasilja, Nikolić kaže da u tome nema krivice policajaca.
– Policija mora da poštuje propise, a naši propisi su uglavnom reaktivni. Neko je morao da proceni da R. Š. treba da bude pušten iz pritvora. To se u ovom slučaju pokazalo kao greška i osoba koja je donela tu odluku se sada sigurno kaje, ali ja ne mogu njih da krivim jer oni nisu edukovani da donose tu vrstu procena – kazao je Nikolić.
Prema njegovim rečima, ovaj zločin je počinjen najverovatnije legalnim lovačkim oružjem i u tom smislu bi nedavno usvojeni Zakon o oružju i municiji koji predviđa zdravstveni pregled pre dobijanja dozvole trebalo da doprinese da se ovakve scene ređe ponavljaju.
– Ja retko kažem da je neki zakon odličan, ali ovaj stvarno jeste. Njime je promenjen duh zakona i po prvi put se posedovanje oružja kod nas tretira kao hir, a ne kao potreba. On kaže da je naoružanje neophodno samo bezbednosnim strukturama – tvrdi Nikolić.
Podsetimo, tragedija je samo jedna u nizu masovnih ubistava koji su se desili u Srbiji u poslednjih desetak godina. Javnost se i dalje seća zločina iz 2013. godine kada je u mestu Velika Ivanča kod Mladenovca Ljubiša Bogdanović (60) ubio je iz vatrenog oružja 13 komšija u među kojima sina i majku. U Jabukovcu kod Negotina Nikola Radosavljević (32) je 2007. godine iz lovačke puške ubio devet osoba, a teško ranio dve osobe. U Leskovcu je 2002. godine Dragan Čedić (32) iz automatske puške ubio bivšu suprugu Biljanu i šestoro članova njene familije, dok je pet osoba ranio.