Kampanje

MAPA DEŠAVANJA POVODOM 8. MARTA 2016!

/ 02.03.2016. Beograd / Rekonstrukcija Ženski fond vam prikazuje Mapu obeležavanja 8. marta u Srbiji 2016. godine!

/ 02.03.2016. Beograd / Rekonstrukcija Ženski fond vam prikazuje Mapu obeležavanja 8. marta u Srbiji 2016. godine!

Program štampane i pdf Mape obuhvata dešavanja u gradovima: Dimitrovgrad, Prijepolje, Niš, Vranje, Tutin, Novi Sad, Kruševac, Pančevo, Užice, Novi Bečej i Beograd.

8. mart je za feministički pokret bitan, kako zbog istorije borbe za prava, slobodu i izražavanje, tako i zbog solidarnosti, umrežavanja, vidljivosti i akcije.

MAPA je jedan od načina da beležimo i arhiviramo istoriju organizovanja feminističkih i ženskih organizacija povodom 8.marta!

MAPU OVOGODIŠNJIH DOGAĐAJA ZA 8. MART U SRBIJI MOŽETE DA PREUZMETE OVDE.

SPISAK OVOGODIŠNJIH DOGAĐAJA ZA 8. MART U REGIONU MOŽETE DA POGLEDATE OVDE.

1. Alternativni centar za devojke, Kruševac

4. mart u srednjoj školi / Klub mladih u Kruševcu

Radionica o istoriji ženskog organizovanja “Roza, Klara i ja”

7. mart 18h u prostorijama Alternativnog centra za devojke, film iznenađenja o 8.martu


2. Centar za devojke Niš

8. mart na Super radiju

“Ja sam emotivno biće”, radijsko izvođenje teksta Iv Ensler/ premijerno izvođenje osam mladih aktivistkinja Centra za devojke


3. Centar za ženske studije, Beograd

8. mart, 16-19h, Centar za ženske studije, Jove Ilića 165, IV sprat

„Otvorena vrata u Centru za ženske studije”

Centar za ženske studije vas poziva da zajedno proslavimo 8. mart i naš 24. rođendan! Otvaramo vrata, poklanjamo naša izdanja, odgovaramo na sve što ste ikada želele da znate o Centru za ženske studije, a niste smele da pitate! Dođite da čujete nešto više o našoj istoriji, programima, upisu, prilikama za volontiranje, bogatoj feminističkoj biblioteci, legatu Žarane Papić.


4. Romska ženska mreža Banata

5. mart, Jabuka, Pančevo

Radni sastanak planiranja rada Romske ženske mreže Banata za 2016.

5. mart, Ulična akcija i proslava u Kulturnom centru u Jabuci sa ženama iz mreže Banata: Zrenjanin, Pančevo i Novi Bečej.


5. Nezavisni ženski centar, Dimitrovgrad

8. mart, ulična akciju distribucije materijala protiv nasilja nad ženama u centru Dimitrovgrada koju će medijski propratiti RT Caribrod.


6. Femix, Beograd

8. mart od 21:30 časova, KC Grad

Još jedna tradicionalna osmomatrovska Femix žurka nam predstoji! Ove godine naš domaćin biće Kulturni Centar GRAD a zvezde večeri sjajan bend Random i redovna gošća na našim žurkama Ana Dajić (Dirižabl / NOFM).

Random je bend iz Beograda, nastao 2010. godine i svoj zvuk definiše kao alternativni rok. Jasne i snažne bas linije i bubanj koji su uvek u prvom planu, gitarske solo deonice, koje su melodične, a ipak jake upotpunjuju zvuk benda. Izražajni ženski vokal, koji poseduje u sebi i izvesnu dozu romantičnog na karakterističan način povezuje pomenuti zvuk. Ovaj bend je oktobra 2015. objavio svoj prvi EP pod nazivom “Smile & wave ” koji možete poslušati i besplatno preuzeti na https://soundcloud.com/random-serbia

Već četvrtu godinu za redom, za đuskovitu i veselu atmosferu nakon svirke pobrinuće se Dirižabl DJ set autorke i DJ-ice Ane Dajić. Ana vodi i uređuje muzičku radio emisiju “Dirižabl“ o putovanju lakih i teških nota u vazdušnoj lađi koju povremeno smešta i na beogradske podijume. U toku večeri Dirižabl će “ispuštati” melodije svih podžanrova alternativne rok i pop muzike.

Ulaz 200 dinara


7. Femwiki, Beograd

11. mart prostorije Haklab, Daničareva 23, od 19h Beograd

Femwiki su radionice uređivanja vikipedije za žene. Ideja radionica je da same naučimo da uređujemo vikipediju i dopunimo je važnim biografijama, događajima i temama u vezi sa ženskom/feminističkom istorijom.

Tema je slobodna, naglasak može biti na radnim pravima žena i biografijama žena koje su doprinele njihovoj vidljivosti, ali možemo pisati i o svemu drugom što nam je važno da bude zastupljeno na vikipediji iz feminističke istorije.


8. IMPULS, Tutin

7. mart u 18h, Kuća mira

Šta je nama ženska borba dala! – u okviru ovog događaja organizovaćemo panel, izložbu i poetski performans.

8. mart na Gradskom trgu, u 12h organizovaćemo javnu akciju.

Ženska osmomartovska žurka SLAVIMO ŽENE SVAKI DAN – u Kući mira od 18 h


9. Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Beograd

8. mart, 17h-20h, Vojvode Milenka 7/12

Otvoreni razgovor: Lezbejke u ženskom pokretu, feminizam među lezbejkama

Organizujemo otvoreni razgovor o tome koliko su prisutne feminističke politike i prakse u okviru lezbejskih zajednica, kao i kakve su uloge lezbejke imale kroz istoriju i imaju danas u razvoju ženskog pokreta. U razgovoru učestvuju aktivistkinje feminističkog i lezbejskog pokreta, pridružite se!


10. Ženski centar Užice

SADA JE KRAJNJE VREME DA SE SAZNA ZAŠTO SE ĆUTI ?

8. mart, 13:00 do 15:00 – Šetnja kroz grad sa fotografijama žena iz Užičke podružine

MARŠRUTA : Ul. Mališe Atanackovića – Narodni muzej – Trg partizana

Aktivistkinje Ženskog centra Užice za 8. mart će organizovati šetnju kroz grad i uličnu akciju posvećenu ženama iz Užičke ženske podružine koje su postavile temelje obrazovanja ženske dece na Zlatiborskom okrugu tako što su sagradile Prvu žensku radeničku školu i organizovale nastavu u njoj. Aktivistkinje će proći gradom noseći njihove fotografije kao i zahteve da se njihov rad obeleži na dostojan način tako što će Grad Užice:

Postaviti spomen ploču sa imenima ovih žena ili nazivom njihove organizacije

Izdati markicu sa njihovom fotografijom i jednoj ulici dodeliti njihovo ime.

Naporan rad članica Užičke podružine opisan je u knjizi koju je izdao Ženski centar Užice 2005. god. Ženski centar Užice je još 2010. podneo zahtev Komisiji za dodelu imena ulica i trgova da se jednoj od ulica da ime po Ženskoj podružini, sa potpisima 100 građana ali nikada nije dobio odgovor od Komisije. Naknadno su pokušavale i žene iz Ženske odborničke mreže i Savet za RR da aktuelizuju ovu temu i bar dobiju informacije zašto se ćuti ali niko nije dobio odgovor.

Nastavak akcije na Trgu partizana – sakupljanje potpisa i prodajna izložba predmeta od recikliranog tekstila kao podrška osnivanju Fonda za žene žrtve nasilja. U Akciji za otvaranje SOS telefona već su sakupljena neka sredstva na prodajnoj izložbi, koja su bila namenjena osnivanju Fonda za podršku ženama žrtvama nasilja. Novac stoji a podračun nije otvoren i sada je krajnje vreme da saznamo zašto se podračun ne otvara?


11. MESEC ROMSKOG ŽENSKOG AKTIVIZMA

Od 8. marta, Međunarodnog dana žena, do 8. aprila, Međunarodnog dana Roma i Romkinja, svakodnevno u različitim gradovima u Srbiji, izvodimo različite aktivnosti da bismo ukazale na probleme sa kojima se Romkinje susreću u našem društvu, kao i na napore koje činimo da svoj položaj promenimo.

Kampanja se izvodi svake godine od 2010. i u njoj učestvuje 30 organizacija Romske ženske mreže, kao i mnoge organizacije i institucije koje se priključuju kampanji. Pridružite nam se u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Bujanovacu, Vranju, Kuršumliji, Lebanu, Leskovcu, Prokuplju, Aleksincu, Pirotu, Babušnici, Dimitrovgradu, Beloj Palanci, Kruševcu, Lazarevcu, Šapcu, Ljuboviji, Pančevu, Zrenjaninu, Novom Bečeju i Žablju.

Ovogodišnja kampanja je posvećena novim strateškim dokumentima za unapređivanje položaja žena i unapređivanje položaja romske nacionalne manjine, kao i merama koje će u tim sistemskim rešenjima biti dostupne Romkinjama kao jednoj od najdepriviranijih grupa u Srbiji.


12. SOS Ženski centar, Novi Sad

8. mart, 11-14h, Novi Sad, Ulica Zmaj Jovina, ispred Modene (centar grada)

Infopult – Osnažene

Ulična akcija u trajanju od tri sata u centru Novog Sada. Postavićemo naš štand i deliti promotivni materijal. Takođe, svim zainteresovanim prolaznicima odgovaraćemo na pitanja koja se tiču fenomena nasilja nad ženama, načina rada SOS telefona, i svih drugih relevantih tema. Biće oko 8-10 devojaka tako da ukoliko neka žena želi više da bude informisana o načinu rada SOS telefona ili bude želela da ispriča svoju priču (kao što smo ranijih godina imale iskustva) neka od devojaka će joj se posvetiti. Materijal ćemo deliti svim prolaznicima. Važno je da istaknemo broj telefona na koji nam se građanke mogu obratiti jer još uvek postoji nedovoljna informisanost u opštoj populaciji vezano za SOS telefon.


13. SOS TELEFON VRANJE

– Podela letaka – materijal – ZA specijalizovane lokalne servise –ZA SOS telefon Vranje; ZA Sigurnu kuću Vranje ! – distribucija 7. i 8. marta svim lokalnim političkim partijama, institucijama, i 8. marta građankama i građanima.

– Ulična akcija / podela SOS infomaterijala – 8. marta od 14 do 16 h u centru Vranja (pored zgrade Pošte)

– Okrugli sto – DA LI ŠTITIMO ŽENE IZLOŽENE NASILJU U PORODICI? (Usklađivanje prakse kroz statistiku) petak, 11. mart u Vranju


14. Udruženje Romkinja Osvit

8. mart u 12h, Media & reform centar Niš, okrugli sto “Radna prava Romkinja u 21. veku”

Okrugli stolovi sa istom temom od 8. marta do 8. aprila :

  • Žitorađa: 9. mart u 12h, Sala Opštine
  • Knjaževac: 10. mart u 13 h, Sala Opštine
  • Bela Palanka: 11. mart u 13h, Sala Opštine
  • Prokuplje: 14. mart, Sala Opštine
  • Leskovac: 15. mart 13h, Sala Opštine

15. Ženska mirovna grupa Pančevo

Ovog 8. marta obeležavamo dve godine od prvog Ženskog dana u Pančevu.

U pitanju je serijal besplatnih radionica na različite teme, otvoren za sve žene: drugarice, sestre, bake, kćerke, koleginice, komšinice, kume… Pored toga što je bespatan za sve učesnice, Ženski dan promoviše aktivizam i volonterizam, različitost kao vrednost, umrežavanje, podršku i kvalitetno provođenje vremena. Ženski dan smo, po ugledu na program ACT Women koji se održava u Kulturnom centru Rex u Beogradu, prenele u naš grad.


16. Forum žena Prijepolja

4 – 8. mart – Sajam ženskog stvaralaštva

5 – 8. mart – Na programu TV Forum igrani i dokumentarni filmovi o ženama

8. mart – Emisija iz produkcije TV Foruma “Žensko preduzetništvo u opštini Prijepolje”


17. Hleb Teatar

7.3.2016. 20 časova, Bitef teatar

Hleb Teatar , Bitef Teatar (SR) I i Pekarna Magdalenske Mreže ( SLO) predstavljaju:

Koncert predstavu Hleb Teatra

DOЧEK

DOČEK je predstava koja se bavi promišljanjem revolucionarnih ideja i poleta nastalog u SFRJ tokom i nakon drugog svetskog rata, kroz reinterpretaciju pesama iz NOB-a i prizmu gorke osvešćenosti u kojoj se danas nalazimo, u svetu neoliberlanog kapitalizma i novog kolonijalizma XXI veka.

Gde je nestala nada? Zašto je preovladavajući osećaj apatije u današnjem svetu?

Da li je Utopija moguća? su neka od pitanja koje želimo da postavimo publici i sebi.

Predstava se izvodi u formi koncerta upriličenog za doček.

Doček koga ili čega – na nama je da zaključimo.

………………………………………

Kolektiv Utopia i Hleb Teatar

8-11 mart, 26th International Creative Drama in Education Drama Congress, Istanbul, Turska​

​ Radionica O SLOBODI: redefinisanje rodnih uloga, slobode i rad na ličnom osnaživanju kroz pozorišne tehnike


18. Udruženje žena Peščanik, Kruševac

Mreža braniteljki i branitelja ljudskih prava Rasinskog okruga organizovaće akcije u 6 gradova Rasinskog okruga.

– Udruženje žena Peščanik i Romani cikna organizovaće u Kruševcu u 12h,uličnu akciju na Trgu mladih na kojoj ćemo deliti informativni materijal i imati mali performans.

– Udruženje Ž kao žena i kao Župa iz Aleksandrovca organizovaće Okrugli sto sa institucijama o pravima žena.

– Neformalna grupa žena iz Trstenika održaće u Likovnom salonu Narodnog univerziteta prodajnu izložbu cveća za žene proizvođačice i sastanak sa ovim ženama na kome će govoriti o ženskim ljudskim pravima i žensko preduzetništvo.

– Varvarin, Brus i Ćićevac su još uvek u procesu planiranja akcije, ali će ih sigurno imati.


19. Mreža Žene protiv nasilja, Mreža Žena u crnom, Rekonstrukcija Ženski fond, Romska ženska mreža

Protestni marš 8. marta sa početkom u 14h na Trgu Republike, Beograd

ZA RADNA PRAVA ŽENA I SOCIJALNU PRAVDU!

I dalje ćemo kao feminističke aktivistkinje, neposlušne građanke, buntovne žene, solidarne drugarice…obeležavati 8. mart zbog njegovog emancipatorskog i buntovnog karaktera,internacionalističke solidarnosti, antifašističkog kontinuiteta, uzajamne podrške žena i zajedničkih akcija protiv patrijarhata…


Vidimo se 8. marta u 12 časova na glavnom šetalištu u centru Vranja.