Vesti

Kako organizovati ginekološki i pregled dojke žena sa invaliditetom i u Pandemiji COVID-19

/Vranje, 05.10.2020./ U cilju poboljšanja uslova zdravstvenih pregleda i očuvanja reproduktivnog zdravlja žena sa invaliditetom u Vranju i na jugu Srbije, danas, 05.10.2020. održan je radni sastanak, koji je dogovoren na projekciji filma (23.09.2020.).

U konstruktivnom razgovoru predložena su rešenja za prevazilaženje trenutnih problema. Razmatrana je:bolja pristupačnost preventivnim organizovanim ginekološkim i pregledima dojke i to u dva termina mesečno;dogovoreno je da se nađe rešenje o izmeštanju hidraulične stolice, namenjene ginekološkim pregledima ženama sa invalidioetom, iz crvene COVID zone.

Jedan od predloga je da se u okviru aktuelne rekonstrukcije bolnice organizuje I ugradnja lifta na zgradi Doma zdravlja u Vranju. Takođe, razmatran je nacrt Memoranduma o saradnji sa Zdravstvenim centrom Vranje o unapređenju reproduktivnog Zdravlja žena sa invaliditetom, čije je potpisivanje najavljeno za dve nedelje.Sastanku koji je organizovao Odbor za ljudska prava Vranje prisustvovali su upravnik opšte bolnice Vranje Dr.Nikola Popović, zamenik upravnika doma zdravlja Dr Dragan Đošić, načelnica odeljenja ginekologije Dr Gordana Đorđević i načelnik dispanzera za žene Dr Dejan Stojanović, isped grada Vranja – većnik za nacionalne manjine, etičke zajednice i nevladine organizacije Dejan Ivanović, kao i predstavnici Udruženja obolelih od multiple skleroze i NVO Nexus.

Današnji sastanak je nastavak aktivnosti u okviru projekta Izgradnja kapaciteta žena sa invaliditetom za zagovaranje njihovih seksualnih i reproduktivnih prava, koji realizuje Organizacija za podršku ženama sa invaliditetom IZ KRUGA – VOJVODINA, i sprovodi se u pet gradova u Srbiji: Kragujevac, Raška, Temerin, Užice i Vranje, a uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija UNFPA. U Vranju partneri na projektu su Odbor za ljudska prava Vranje i Udurženje obolelih od multiple skleroze.