Vesti

Globalna kampanja protiv nasilja nad ženama- JEDNA MILIJARDA USTAJE

Dan zaljubljenih – NASILJE # LJUBAV

/Vranje, 12.02.2022./ Pozivamo vas, sve devojčice, žene, muškarce da se pridružite I svojim dolaskom kao I izveštavanjem u medijima, podržite globalnu kampanju „1 milijarda ustaje“, čiji je focus zaustavljanje nasilja nad devojčicama I ženama na planeti Zemlji. Istovremeno, tim SOS Kutaka za devojke Vrenje obeležava Dan zaljubljenih –  velikom porukom: NASILJE # LJUBAV.

U ponedeljak, 14. februar 2022. u organizacija Odbora za ljudska prava Vranje uličnom akcijom u Vranju i Bujanovcu  pridružujemo se Svetskoj kampanji „1 milijarda ustaje“.

Ponedeljak, 14. februar 2022.

Vranje – centar grada, šetalište kod Robne kuće

Bujanovac– centar opštine, isped Doma kulture

Početak u 13:00 h

Globalna akcija JEDNA MILIJARDA USTAJE je  protestni skup na celoj planeti čiji je cilj da se skrene pažnja javnosti da je naša odgovornost kao građanki i građana da glasno iskažemo NE nasilju nad ženama, kao i da pokažemo solidarnost sa devojčicama I ženama koje žive u situaciji nasilja.

JEDNA MILIJARDA USTAJE je najveća akcija u istoriji međunarodnog pokreta za zaustavljanje nasilja nad ženama i devojkama. Počela je pozivom na akciju povodom zaprepašćujuće statistike koja kaže da će 1 od 3 žene na planeti biti silovana ili prebijena tokom svog života. Uzimajući u obzir da na svetu ima 7 biliona ljudi, to znači da će ovom statistikom biti obuhvaćena JEDNA MILIJARDA ŽENA.  Ovim kapanjama šaljemo poruku da nisu same.

Kampanja je prepoznatljiva po performansu „plesom protiv nasilja“ – devojčice, žene, muškarci, prolaznici, građanke/i tog dana plešu na ulicama, na trgovima u gradovima širom sveta. Puštanjem balona da slobodno polete u nebo – simbolično šaljemo poruku za rodnu slobodu devojčica, žena u našim zajednicama I na svakom mestu zemaljske kugle.