Vesti

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA doneo je presudu o nekažnjavanju žrtava trgovine ljudima i naložio je Velikoj Britaniji isplatu odštete

/ASTRA 16. februar 2021./ ECHR naložio je Velikoj Britaniji da isplati 90.000 evra (78.590 funti) odštete dvojici vijetnamskih muškaraca koji su osuđeni za zločine u vezi sa rasturanjem i preprodajom droge, uprkos pokazateljima da su drogom trgovali dok su kao deca bili prisiljeni da rade na farmama kanabisa u Britaniji, i bili žrtve trgovine ljudima.

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) istakao je da Britanija nije zaštitila žrtve trgovine decom u slučaju iz 2009. godine i prekršila dva člana koja se odnose na zabranu prisilnog rada i pravo na pravično suđenje. Oni su 2009. godine otkriveni na farmama kanabisa u Britaniji i optuženi za krivično delo rasturanja narkotika, za šta su se izjasnili krivim. Nakon njihove presude, dvoje tinejdžera su bili pritvoreni u institucijama za mlade prestupnike da bi ih britanske vlasti tek kasnije prepoznale kao žrtve trgovine ljudima.

Sud je naložio Britaniji da plati 25.000 evra odštete i 20.000 evra za troškove i izdatke svakom od podnosilaca predstavke, koji su sada u 20-ima. Britanska vlada ima tri meseca da odluči hoće li se žaliti na presudu u velikom veću Evropske konvencije.

Ova presuda predstavlja presedan i po rečima zastupnice jednog od oštećenih, Paroshe Chandran,  i rekli da bi ona mogla uticati na tretman žrtava u drugim evropskim zemljama.

„Ova presuda značajna je mnoge žrtve danas, sutra, ali i na one koje ćemo sresti u godinama koje dolaze“, dodala je.

Više čitajte na: https://www.reuters.com/article/us-britain-trafficking-court-trfn/europes-rights-court-orders-uk-to-compensate-human-trafficking-victims-idUSKBN2AG1ES