Kutak za devojke Vesti

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

/Vranje, 18.10.2022./ U okviru obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, 18. Oktobra 2022.godine, tim Odbora za ljudska prava Vranje je organizovao aktivnosti u partnerstvu sa Crvenim krstom Bujanovac, lokalnom upravom, institucijama, NGO, medijima Bujanovac, predstavnicima PU Vranje i Bujanovac, srednjim školama iz Vranja.

PREPOZNAJ VRBOVANJE-IZBEGNI ZAMKU!!

Danas je Odbor za ljudska prava Vranje povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima , u saradnji sa AT Mrežom u Vranju održao radni sastanak na kome je u konstruktivnom razgovoru predstavnik PU Vranje, govorio o iskustvima policije, pre svega na jugu Srbije i kako prepoznati VRBOVANJE kao početni korak ka lancu trgovine ženama, devojkama, muškarcima. Sastanku su prisustvovale aktivistkinje tima SOS Kutak za devojke, SOS telefona Vranje, devojke prvog do četvrtog razreda srednjih škola Vranja: tehnička, ekonomsko-trgovinska, poljoprivredno-veterinarska, gimnazija. Inserti iz filma “Ljilja 4 – zauvek” su prisutne podsetili na zamku vrbovanja i usmerili razgovor na osnovna pravila kome, kako verovati, ko može pomoći. U okviru ulične akcije, podele info materijala razgovarali smo sa prolaznicima o Evropskom danu, migracijama, problemu trgovine ljudima, ko nas može zaštititi i pomoći.


KORAK DO ODLUKE O FORMIRANJU LM BUJANOVAC

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, danas 18. Oktobra obeležili smo u Bujanovcu sa predstavnicima lokalne uprave, lokalnih institucija, NGO, medija. U okviru aktivnosti AT Mreže, Odbor za ljudska prava Vranje u partnerstvu sa Crvenim krstom Bujanovac i lokalnom samoupravom, danas je na random sastanku razmatrao aktuelnu situaciju u oblasti migracija, trgovine ljudima, o čemu je prisutne informisao i predstavnik policije. Predstavnik lokalne samouprave Sali Salihi je potvrdio da je procedura donošenja opštinske Odluke o formiranju LM Bujanovac za sprečavanje trgovine ljudima u završnoj fazi i da Odluku Skupštine možemo očekivati do kraja godine. Ovom Odlukom, biće formirana i druga LM, pored opštine Preševo koja je formirala LM početkom godine. Evropski dan su volonteri obeležili i uličnom akcijom kroz razgovor sa građankama/ima i podelom edukativno-informativnog materijala ASTRA, AT Mreže, Crvenog krsta Bujanovac.

Evropska Komisija je 2007. Godine proglasila 18. Oktobar za Dan borbe protiv trgovine ljudima. Od tada se u svim zemljama članicama EU organizuju aktivnosti na nacionalnom nivou kojim se želi skrenuti pažnja javnosti na opasnosti i posledice trgovine ljudima. Događaji koji se organizuju tim povodom imaju veliki preventivni značaj, jer informišu javnost o ovom fenomenu, koji predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava. U Republici Srbiji se ovaj datum obeležava kao i u drugim zemljama Evrope – konferencijama, tribinama i drugim relevantnim aktivnostima koje dodatno rasvetljavaju problem pred očima javnosti.