Kutak za devojke Vesti

DA LI NAS ČUJETE !? ZAŠTO I KAKO DALJE?

/ 04. Maj 2023./ Danas smo u Srbiji, u osnovnoj školi, u školskim klupama u Beogradu zauvek izgubili osmoro dece i radnika obezbeđenja. Teško je ranjeno šestoro dece i jedna nastavnica. Uhapšen je učenik sedmog razreda za kojeg se sumnja da je iz očevog pištolja pucao u đake i radnika obezbeđenja.

Ovakav događaj se ne pamti u skorijoj istoriji Srbije. Duboko je uznemirio učenike, roditelje, nastavnike i celokupnu javnost.Teško je naći reči tuge… Duboko saosećamo sa roditeljima i porodicama žrtava, kao i učenicama/cima i predstavnicima škole.Kasno je da se sada pitamo „zašto“, treba postaviti pitanje „šta dalje“?

Ovo je trenutak kada svi moramo stati, osvrnuti se na sopstveni rad i zapitati se da li je svako, pojedinačno mogao i morao biti mnogo više posvećen svom poslu i radu sa decom. Pre svega da li naši nastavnici, profesori, stručni radnici u institucijama razumeju reč NASILJE kada prijavljuju devojčice, dečaci, kada NASILJE prijavljuju porodice. Naše iskustvo u dosadašnjem radu potvrđuje da mnogi zaposleni u ovim institucijama ne razumeju problem, ozbiljnost i posledice nasilja i ignorišu ga do trenutka kada ono ne eskalira.Prevencija i prepoznavanje vršnjačkog nasilja je u našem društvu gurnuto na margine društva, sistemski zapostavljeno u praksi.U Srbiji je dosta legalnog i ilegalnog oružja, koje se mora držati u propisanim uslovima bez pristupa deci kako bi se smanjila opasnost od zloupotrebe. Oružje se često zloupotrebljava i u situacijama nasilja u porodici.

Tu smo da te saslušamo!

Pozovi besplatno SOS Vranje 0800 001 017