Vesti

„DA LI NAS ČUJETE!?

8. Mart 11:45 VRANJE – Odbor za lјudska prava Vranje – SOS Telefon Vranje i SOS Kutak za devojčice organizuju performans i konferenciju za novinare na šetalištu u centru Vranja, na otvorenom sigurnom prostoru, u skladu sa merama zdravstvene brige u uslovima koronavirusa, povodom obeležavanja 8 marta., Međunarodnog Dana žena.

8 mart – Međunarodni dan žena, ove godine sve žene na svetu dočekuju u uslovima ubitačnog koronavirusa, koji drastično utiče na radna prava žena, na pravo na zdravlјe žena i redovne preventivne preglede, pre svega žene sa invaliditetom, na pravo na život bez povećanog nasilјa u kontekstu koronavirusa.

Ovoj 8. Mart, žene i devojke Vranja posvećuju nedavno brutalno ubijenoj 27-godišnjoj devojci, koja je još jedna žrtva, od 300 ubijenih žena u prethodne 2 decenije u Srbiji, a od 2014 godine, 14 ubijena žena u Pčinjskom okrugu.

Ovim performansom, karanfile i bukete ruža, zamenićemo upozorenjem na položaj žena i devojaka u našem društvu, gde su žene i dalјe na marginama društva, na problem rodno zasnovanog porodično – partnerskog nasilјa sa kojim se žene i devojke u prisustvu korona virusa brutalnije  suočavaju svakodnevno, na femicid – ubistvo žena samo zato što su žene, postavljamo pitanje – KO JE ODGOVORAN za ubistvo devojke i žena.

Tim SOS telefon Vranje (MŽPN)

Tim SOS Kutak za devojke Vranje

Tim udruženja MS (multiple skleroze) Pčinjskog okruga