Vesti

IZVEŠTAJ SOS TELEFONA VRANJE – BESPLATNI PREVENTIVNI GINEKOLOŠKI PREGLEDI I PREGLED DOJKE ŽENA SA INVALIDITETOM TOKOM 2020.GODINE

/Vranje – SOS Telefon Vranje, 10.03.2012./ Na inicijativu Odbora za ljudska prava Vranje – programa SOS Telefona Vranje, 22. oktobra 2020.god., potpisan je Memorandum o saradnji na unapređenju reproduktivnog zdravlja žena sa invaliditetom i u uslovma pandemije virusom COVID 19.

Do kraja 2020.godine, preventivne preglede je obavilo 9 žena sa invaliditetom, 4 su upućene na dalje preglede I stručne konsultacije (mamografija, biopsija…), a kod 1 žene utvrđena je patološka promena. Podatak da je u skoro 50% evidentirana zdravstvena promena, govori o tome da je ovim ženama sva pažnja usmerena na hronične bolesti, invaliditet, i ne stignu da brinu o svom reproduktivnom zdravlju.   

“Da nisu krenuli ovi organizovani pregledi, pitanje je kad bih ja došla da odradim pregled dojke. Brinem samo o MS-u (multiple sklerozi), a nisam razmišljala da može nešto i ovako da me snađe.”

Opširnije pogledajte u izveštaju: