Kutak za devojke Uncategorized

Aktivnosti SOS Kutka za devojke

/Vranje, 14.09.2020./ Uz pomoć Britanske ambasade I A11 inicijative Odbor za ljudska prava Vranje i tim SOS Kutka za devojke, priredili su humanitarne pakete intimne higijene  za mlade devojke iz Vranja.

Kakvi su bili komentari devojaka i još detalja ovome možete pogledati ovde:

https://www.instagram.com/p/CD4REGDn71a/

/Vranje, 12.09.2020./ Međunarodni dan mladih obeležava se 12og avgusta. Tog dana sva pažnja usmerena je na mlade i njihov rad i trud. Ne smemo zaboraviti da na mladima sve(t) ostaje, da ulaganjem u mlade ulažemo u budućnost.

Uložite u budućnost, uložite u nas!

https://www.instagram.com/p/CDyvcnwHjmr

/Vranje, 11.09.2020./ Pre tačno 75 godina 11.avgusta 1945.godine žene u Jugoslaviji su se izborile za svoje pravo glasa. To je jedan od razloga zašto bi trebale da glasamo na svakim izborima. Naše bake su se za to izborile u prošlosti, glasanje na izborima je jedan od načina da se izborimo za budućnost kakvu želimo.

 SOS Kutak za devojke je napravio kratku objavu o tome i nju možete pogledati na linku:

https://www.instagram.com/p/CDwkxQeHeVa/

/Vranje, 09.08.2020./ Pogledajte šta je tim SOS telefona Vranje i SOS Kutka za devojke dobili na poklon od Ljerke, feministkinje  koja se bori za prava žena I koja je obeležila ženski aktivizam u Srbiji.

Hvala puno !

https://www.instagram.com/p/CDq0paNHuXO/

/Vranje 30.07.2020./ Međunarodni dan borbe protiv trgovine ljudima obeležava se 30og jula. Trgovina ljudima je najveće kršenje ljudskih prava i jako je teško izvući se iz lanca.

Niko nije siguran! Žrtve mogu biti stari, mladi, muškarci, žene i deca, dakle bilo ko i u bilo kom trenutku, da biste saznali više o ovome možete pročitati opis ispod slike na sledečem linku:

https://www.instagram.com/p/CDRra8BnPJh/

/16.08.2020./ Da li ste znali da postoji silovanje u braku? Dakle, ne znači ne u bilo kom trenutku.

Seksualno nasilje može postojati kada ste sami, u vezi ili u braku i ostavlja velike posledice. Da biste saznali više stvari o seksualnom nasilju, kako ga prepoznati I prijaviti kliknete na link ispod:  

https://www.instagram.com/p/CCtqqSdslzC/

/14.07.2020./ Jel znaš šta je kultura silovanja? Ili još bolje kako da ne budeš deo nje?

Svi se mi gnušamo silovanja međutim možemo lako upasti u krug kulture silovanje evo kako da ne budete

https://www.instagram.com/p/CCoLXaesisX/

/11.07.2020./ Odbor za ljudska prava Vranje je pokrenuo akciju skupljanja donacija pomoći specijalnoj bolnici za plućne bolesti usled Covida-19 u Surdulici.

Ovim molimo građane koji su u mogućnosti da doniraju novac, i 500,00 dinara znači puno.

https://www.instagram.com/p/CCfiKJjM7-V/

/10.07.2020./ Pravda za Mariju Lukić postignuta je 10og jula u Kruševcu.

Tim SOS telefona Vranje i SOS Kutka za devojke ukazali su veliku podršku tokom prethodnih 12 ročišta, poruka svim ženama je NISTE SAME!

https://www.instagram.com/p/CCeB3dFHjU6/

/09.07.2020./ Potrudile smo se da objasnimo svako slovo u akronimu LGBTQAIP ili skraćeno LGBT+. Tu smo za sva pitanja.

https://www.instagram.com/p/CCbofWBs2AF/

https://www.instagram.com/p/CCb999uMF1l/

/30.06.2020./ Vrlo često čujemo da neko spominje „Istanbulska konvencija“ a da li i znamo šta je to zapravo?

Istanbulska konvencija je konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama I decom. Potpisana je 11.maja 2011.god. u Istanbulu dok je u Srbiji ratifikovana 2013.godine. Evo zašto je ona bitna za sve nas.

https://www.instagram.com/p/CCECgToHUg2/

/25.05.2020./ I posle skoro 30 godina neki od naših sugrađana ne zna sudbinu svoje dece. Svake godine 25. Maj se obeležava kao Međunarodni dan nestale dece. Nadamo se da će svako imati svoj dom I svoju sreću, da nijedno dete neće ostati bez roditelja koji ga vole I čuvaju.

Zajedno u saradnji sa ASTROM spremili smo nešto više o tome za vas i to možete pogledati ovde:

https://www.instagram.com/p/CAn6ENJHiK6/

/18.05.2020./ Zašto ih nema medju nama? Nijedna žena manje, nijedna mrtva više! Jeste znali da se 18og maja obeležava dan sećanja na žene žrtve nasilja?

Želite da saznate nešto više o tome, podatke i sve ostalo možete da pročitate ovde:

https://www.instagram.com/p/CAVYVLyn1Dt/

01.05.2020.god.

/01.05.2020./ Nadamo se da ni vi, kao ni mi, niste zaboravili razlog proslave 1. Maja Međunarodnog praznika rada.

  1. maj obeležavamo kao praznik rada jer radnici zaslužuju jednaka prava, jer mi kao žene zaslužujemo platu poput naših muških kolega. Prvi maj je prilika da se okupimo I pokažemo solidarnost ali I nastavimo davno započetu borbu.

https://www.instagram.com/p/B_p_ySCHoNE/

/04.04.2020./ U vezi si I nisi sigurna da li je to prava veza za tebe? Osoba sa kojom si ti se više ne sviđa, promenio/la se ? Dešavaju ti se neke stvari za koje ne znaš jesu li ili nisu uobičajene I dobre za neku osobu ili vezu?

Ovaj kviz će ti pomoći da to saznaš, uradi ga sama, prepusti se svojim osećanjima I znaj da kakav god rezultat bio nisi sama. Mi smo tu za tebe!

4.april

https://www.instagram.com/p/B-ks4Rwn-GL/

/31.03.2020./ Svi znamo da je higijena pola zdravlja, ali da li zaista znamo kako se ispravno vrši redovna higijena?

Šake su deo tela koji je najizloženiji prljavštini i raznim bakterijama, kako bi ostali zdravi bitno je da stalno peremo ruke, evo jednog video zapisa koji nam na slikovit način pokazuje kako treba prati ruke. Sigurne smo da ovo već znate ali ne škodi da se ponovi!

https://www.instagram.com/p/B-aP1zznP6Z/

/20.03.2020./ Najmanje što možete da uradite za sebe jeste samopregled dojki.

Redovnim pregledom dojki rano se mogu otkriti znaci moguće bolesti. Ukoliko ne znate kako da izvršite samopregled dojki pročitajte na sledećem linku:

https://www.instagram.com/p/B9-BczAnfoW/

/06.03.2020./ Odbor za ljudska prava Vranje I program SOS Kutka za devojke Vranje su proglašeni za najbolji program za devojke na svetu od strane With and For Girls kolektiva. Nagradu smo preuzele u neverovatnom Londonu.

Hvala vam što nas podržavate, pratite, čitate. Mi možemo promeniti svet, jedna po jedna devojčica, snaga promene leži u nama!

https://www.instagram.com/p/B9bsYETHyWs/