Vesti

AKCIJA „ZAGRLJAJ ZA PONETI“

/Vranje, 14. februar 2019./ Povodom obeležavanja Dana zaljubljenih, aktivistkinje SOS Kutka za devojke Vranje organizovale su  akciju „Zagrljaj za poneti“, zajedno sa SOS Telefonom Vranje i Odborom za ljudska prava Vranje.

Gradjanke i gradjani Vranja su na štandu upisivali poruke protiv nasilja nad ženama i dobijali kupone za zagrljaje, koje su delile  aktivistkinje SOS Kutka za devojke.

Cilj ove akcije jeste širenje svesti i podsticanje mladih na borbu protiv svih vrsta nasilja, kao deo borbe SOS Kutka za devojke Vranje za povećanje prava žena i devojaka I svesti o rodnoj jednakosti.  Želja  aktivistinja SOS Kutka za devojke Vranje bila je da na akciju pozovu i okupe što veći broj građana i građanki, koji će kroz besplatne zagrljaje shvatiti važnost i veličinu uloge ljubavi u borbi protiv nasilja nad ženama I devojčicama.

Akcija “Zagrljaj za poneti” je deo aktivnosti koje SOS Kutak za devojke Vranje sprovodi od januaru 2018.godine. Postojanje Kutka pomoglo je devojkama da prepoznaju I usavrše veštine za prepoznavanje partnerskog nasilja I nasilja nad ženama u porodici, kao i promovisanje rodne ravnopravnosti. Pružio je podršku devojčicama kada je u pitanju nasilje u porodici i rizično ponašanje i edukovao ih da prepoznaju nasilje, postavljaju ograničenja, promene svest o ovom problem, a one su kasnije postale prenosioci znanja za prijatelje i drugu školsku decu. U prostorijama SOS Kutka za Devojke organizovane su radionice “Čajanke”. Neke od radionica koje su održane su: etiketiranje, rod i pol, biti žena/biti muškarac, ljubavni odnosi, žensko telo, reproduktivno zdravlje i seksualno prenosive bolesti, kontracepcija, šta je nasilje i ciklus nasilja, nasilje na internetu, prekidanje tišine i traženje pomoći. Kroz ove radionice edukovano je i informisano više od 500 devojaka.