Vesti

“8. JE MART, DA LI NAS ČUJETE, 8. JE MART, A MI I DALJE VRIŠTIMO!“ ?!

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

/8.Mart, 2021./ Na današnji dan, 8. Marta, pre više od 160 godina žene su ustale i počele da se bore za svoja radna prava. Danas, u 21. veku, u Srbiji, u Vranju žene se bore za pravo da ne budu ubijene.

Danas, povodom Međunarodnog dana žena, žene, devojke i devojčice širom sveta dobijaju pažnju, poljubac, karanfile, ruže… Ali, nemojmo zaboraviti da je pre samo 18 dana u Vranju ubijena 27-ogodišnja devojka od strane muškarca koji je već bio osuđivan za ubistvo jedne i pokušaj ubistva druge žene. Između jednog mladog ženskog života i 6 brutalno ispaljenih metaka stoji nečije uverenje da ima pravo na nečiji život.

U Srbiji, pre malo više od dva meseca, naša poznata glumica konačno je skupila hrabrost i prijavila seksualno zlostavljanje, a za to joj je trebalo sedam godina, jer se radi o čoveku koji je uticajan i poznat.

Ovakvo nasilje nad žeama i devojkama se dešava svakodnevno, i ruže za osmi mart ne mogu ublažiti patnju, bol, strah, život u tišini i samoću žrtve. Ženski životi su važni! Zločini prema ženama ne smeju proći nekažnjeno! Tražimo odgovornost za svaki ženski život, za svaku suzu, za svaki dan života u strahu od nasilnika!

Danas se borimo, za sve žene i devojčice, za naša osnovna ljudska prava – pravo da slobodno i bez straha hodamo ulicom Vranja. A, ova ulična akcija je poruka čitavom svetu: Da li nas čujete, jednako smo bitne svaki dan?! Drage devojčice, jednako ste bitne svaki dan. Verujemo vam. Niste same! Mi smo uvek tu za vas! SOS Kutak za devojke Vranje

Danas, na Međunarodni dan žena – 8. Mart, žene sa invaliditetom žive mnogo teže, jer korona virus je ograničio mnoga naša osnovna ljuska prava. Uistvo devojke u Vranju neće i ne sme biti prepreka, već svaka žena, naročito žene sa invaliditetom, moraju imati snagu i hrabrost da prijave nasilje, a institucije imaju obavezu da zaštite svaku ženu. Nama je očuvanje našeg Zdravlja na prvom mestu, što je korona virus u velikoj meri zaustavio. Uspele smo da sa SOS telefonom organizujemo preventivne preglede u Bolnici u Vranju za očuvanje reproduktivnog Zdravlja, gde je kod više od 50% žena sa invaliditetom utvrđena zdravstvena prmena organa. Nama ženama sa invaliditetom je potrebna bolja organizacija usluge pomoć u kući, jer mnoge žene ne mogu same da brinu o sebi”. Udruženje osoba MS Pčinjski okrug

Danas iz Vranja, danas na Dan žena-8. Mart, šaljemo poruku da žene i devojke Vranja, Srbije ne ćute. Bukete ruža menjamo za pitanje KO JE ODGOVORAN ZA UBISTVO 27-ogodišnje devojke. Isti muškarac je počinio tri brutalna napada, teško je povredio jednu i ubio dve devojke u Vranju.

Danas, 8. Marta – na Međunarodni dan žena, u ovde u Vranju, koga nazivaju “drugi Vuhan” zbog velikog stepena inficiranih ljudi korona virusom, htele smo da govorimo o radnim pravima žena, o pravima na zdravlje žena I redovne preventivne preglede, pre svega žena sa invaliditetom. Ali, mi se ponovo, i ponovo brorimo za osnovno ljudska prava, za pravo žena na život, za pravo žena na život bez rodno zasnovanog nasilja i vrištimo, da nas ceo svet čuje “Zaustavite femicid, ubjanje žena u Srbiji, samo zato što su žene!”.

  • u svetu i Srbiji, žene umiru zbog korona virusa, a u Vranju od metaka iz pištolja u kafiću, u centru grada;
  • u periodu od 1. januara do 31. decembra 2020. godine mediji su izvestili o smrti 44 punoletne žene: od toga 26 femicida u porodično partnerskom kontekstu (podaci Mreže Žene protiv nasilja); – od 2014.godine, 14 žena je ubijeno u Pčinjskom okrugu (podaci SOS Telefona Vranje, iz medija); – u prethodne 2 decenije u Srbiji je 300 žena ubijeno; – Pandemija korona virusa i preventivne mere u Srbiji su više pogodile žene nego muškarce na tržištu rada, pokazali su podaci istraživanja Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i UN Women u Srbiji. U Srbiji je 7% zaposlenih žena izgubilo posao ili otišlo na prinudni odmor, a među zaposlenim muškarcima to je gotovo upola manje – 4%. – U periodu od 01.01.2020. – 31.12.2020.god., SOS Telefonu Vranje za pomoć I podršku obratilo se 125 žena (47 žena je prvi put kontaktiralo SOS telefon). Obavile smo razgovore u okviru 824 poziva. – U periodu vanrednog stanja, od 15.03. – 06.05.2020. godine, SOS Telefon Vranje zabeležio je 172 poziva. Pomoć I podršku zatražilo je 26 žena, od toga se 18 prvi put obratilo SOS Telefonu Vranje. To je 45% više u odnosu na isti period 2019. godine I zbog svega navedenog: Reagujmo! Zaustavimo pandemiju nasija u porodici i partnerskim odnosima!!

SOS telefon Vranje

ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA VRANJE