Vesti

30. JUL – SVETSKI DAN BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

/Vranje, 30. jul 2019./ Odbor za ljudska prava Vranje – SOS Telefon Vranje I SOS kutak za devojke danas obeležavaju 30. Jul – Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima uličnom akcijom i podelom edukativnih letaka, putem kojih javnost Vranja detaljnije informišemo o problemu i oblicima trgovine ljudima, kako prepoznati, kako se zaštiti i kome se obratiti za pomoć.

Ovom prilikom ukazajumo na problem trgovine ljudima kao ozbiljnu društvenu pretnju i teško krivično delo, koje ugrožava osnovna ljudska prava, pravo na život, pravo na izbor, pravo na slobodu kretanja.

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija 30. jul je ustanovljen kao Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, u cilju skretanja pažnje globalne javnosti na sveprisutnost ovog problema.

Po podacima ASTRE www.astra.rs (nevladina organizacija koja  skoro 20 godina organizuje različite programe I  oblike prevencije, pomoći potencijalnim I žrtvama trgovine ljudima),  sada oko 80% identifikovanih žrtava u Srbiji čine žene i deca sa ovih prostora, dok su ranije to mahom bile strane državljanke. Najzastupljeniji je vid eksploatacije je seksualna eksploatacija, dok smo poslednjih godina svedoci i ubrzanog rasta radne eksploatacije. Posebno je alarmantna činjenica da procenat zastupljenosti maloletnika/ca u ukupnom broju identifikovanih žrtava iz godine u godinu raste i trenutno iznosi oko 40% od ukupnog broja svih žrtava. Starosna granica dece uvučene u lanac trgovine ljudima sve je niža, pa je sa 15‒16 godina pala na 12‒13.

Prema podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, u periodu januar – jun 2019. godine u Srbiji je identifikovano ukupno 19 žrtava trgovine ljudima. U ovom periodu bilo je ukupno 57 prijava za identifikaciju.

Američki Stejt Department objavio je 20. juna Izveštaj o trgovini ljudima, tzv. TIP Izveštaj za 2019. godinu. Srbija je i ove godina našla u okviru druge grupe.IZVESTAJ MOZETE POGLEDATI OVDE:  https://hrcvr.org/izvestaj-stejt-departmenta-o-trgovini-ljudima-za-2019-godinu/

Odbor za ljudska prava Vranje deo je Antitrafiking mreže (AT Mreža – www.atmreza.org koja u saradnj i sa relevantnim akterima osmišljava i sprovodi aktivnosti u cilju sprečavanja, smanjivanja i rešavanja problema trgovine ljudima na državnom nivou i lokalnim zajednicama u Republici Srbiji. Aktivnosti realizujemo I kao član Lokalne mreže Vranja za sprečavanje trgovine ljudima.