Vesti

ZDRAVLJE ŽENA I COVID-19 (besplatni preventivni pregledi i reproduktivno zdravlje žena u korona virusu)

RANO OTKRIVANJE BOLESTI SPASAVA ŽIVOTE

/Vranje, 20. april 2021./ Projekat ZDRAVLJE ŽENA i COVID-19, tim HRCVR realizuje u Vranju I Bujanovcu od aprila do septembra 2021.godine, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva UKAid i PIN Serbia u okviru projekta,,Jačanje lokalnih glasova za ravnomeran razvoj“ ALVED.

Ultrazvučni ginekološki, Papa test i pregled dojke planirali smo za sve zainteresovane žene, jer rano otkrivanje zdravstvenih promena može spasiti živote mnogih žena.

Kao odgovor na pandemiju COVID-19, projektom nastojimo da se zajedno sa lekarima izborimo sa mnogim ograničenjima zdravstvenog sistema i osvajamo vreme i termine za organizovane preventivne preglede reproduktivnih organa žena na jugu Srbije.

Jer,redovni pregledi najbolja su prevencija raka dojke i grlića materice. Kada se ova vrsta karcinoma otkrije na vreme bolest je izlečiva u najvećem broju slučajeva.

U fokusu projekta je 200 žena i devojaka (po 100 iz Vranja i Bujanovca) višestruko diskriminisane i marginalizovane u svojim zajednicama i dodatno ugrožene korona virusom – žene starosne dobi 25 do 60+ godina, Srpkinje, Albanke, Romkinje, Makedonke i drugih nacionalnosti. U saradnji sa najmanje 10 lekara, u narednih 5 meseci, organizujemo 60 preventivnih pregleda: po 20 u Domu Zdravlja Vranje i Bujanovac i 40 pregleda dojke.

Projekat je omogućio preventivni ultrazvučni pregled dojke za 100 žena iz Bujanovca, gde se ovaj zdravstveni pregled ne odvija duži period, zbog nedostatka stručnog kadra u Domu zdravlja Bujanovac. Pre svega za žene iz socijalno ugrožene kategorije, za žene koje su u pandemiji COVID-19 ostale bez posla, za samohrane majke, starije osobe…odlazak na specijalistički pregled u drugi grad zahteva i dodatna finansijska sredstva i veću izloženost korona virusu.

Za žene iz Bujanovca organizujemo besplatan prevoz na pregled u ZC Vranje-Služba radiologije.

Lekari-specijalisti, kroz 20 Pričaonica sa ženama koje su bile na preglede, ali i iz lokalnih zajednica, govoriće o značaju očuvanja zdravlja reproduktivnih organa, o značaju preventivnih pregleda, simptomima bolesti.

Organizujemo i tri radionice gde skrećemo pažnju na zdravlje žena izloženih porodično-partnerskom nasilju , na značaj očuvanja reproduktivnog zdravlja žena u ovakvim uslovima života, kako na vreme prepoznati život u nasilju, kako izbeći zanemarivanje svog reproduktivnog zdravlja.  

Biće dostupna INFO SOS COVID-19 telefonska linija za žene i muškarce, na srpskom, romskom, albanskom jeziku, radnim danima 4 sata, za informisanje kako ublažiti poteškoće ili izazove u oblasti očuvanja reproduktivnog i zdravlja žena, a da nije uzrok virus korona.

Projektom želimo da stvorimo uslove i da fokus zdravlja bude prevencija bolesti čiji uzrok nije kovid-19:

  • U uslovima COVID-19 organizujemo besplatne ultrazvučne ginekološke, Papa test i preglede dojke u državnim zdravstvenim ustanovama, u Domu zdravlja Vranje i Bujanovac i Službi radiologije ZC Vranje,
  •  tim SOS telefona Vranje zakazuje termine pregleda kod lekara,
  • nije potreban uput za specijalistički pregled,
  • pregledi počinju odmah u zakazanom terminu, bez čekanja i što kraće zadržavanje, kao mera bezbednosti i smanjenja rizika od zaražavanja korona virusom,
  • po obavljenom pregledu žena dobija izveštaj specijaliste,
  • ukoliko je potrebno, lekar odmah zakazuje termin za mamografski pregled ili upućuje na dalje preglede,
  • rezultate Papa testa žene lično preuzimaju od lekara uz informisanje da li je potrebno dalje lečenje ili pregledi.

Jedna od direktnih posledica nastalih uticajem COVID-19, pre svega u lokalnim zajednicama gde zdravstveni sistem Srbije nije razvijen kao u velikim gradovima, jeste da je reproduktivno zdravlje žena stavljeno na margine zdravstvenog sistema, koji je opterećen pacijentima zaraženim korona virusom. U državnim zdravstvenim ustanovama – bolnice, domovi Zdravlja, često i zbog nedostatka lekara, zdravstvenog osoblja koji su često inficirani korona virusom, zbog nedostatka medicinskog matrijala gde je prioritet materjial za lečenje I smeštaj COVID bolesnika, i redovni pregledi budu često odlagani. A, PREVENTIVNI PREGLEDI reproduktivnih organa žena su vrlo često bukvalno obustavljeni ili se odlažu zakazani termini.

COVID-19, kao pretnja celokupnom zdravstvenom sistemu, zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja stavlja pod dodatni pritisak, jer je pristup postojećim uslugama podrške i zdravstvene zaštite dodatno ograničen. Ali, svako ima pravo na pouzdane informacije i adekvatnu zdravstvenu zaštitu, kako u doba krize, tako i nakon nje.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, svakog dana u Srbiji jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice, dok je rak dojke najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji od kojeg svake godine oko 4.600 žena oboli.

Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi kada je u pitanju oboljevanje od raka grlića materice, a po smrtnosti od ovih bolesti je druga posle Rumunije”.

Iako nas ovakva statistika svrstava na vrh Evropske liste po broju obolelih žena od ovih bolesti, prema rečima zdravstvenih radnika, ove bolesti se mogu prevenirati, a negativan ishod umanjiti, redovnim pregledima i adekvatnom zdravstvenom zaštitom.