Vesti

Uveden SOS telefon: Maltretirana deca sada imaju koga da pozovu

SOS telefon za žrtve vršnjačkog nasilja 0800/200-201

/ Beograd,Press,10.12.2011. / Obećano-ispunjeno: Ministar prosvete Žarko Obradović i glavni urednik Pressa Veljko Lalić otvorili besplatnu SOS liniju, pa će žrtve, roditelji, ali i svedoci moći da prijave vršnjačko nasilje i potraže pomoć.

/ Beograd,Press,10.12.2011. / Obećano-ispunjeno: Ministar prosvete Žarko Obradović i glavni urednik Pressa Veljko Lalić otvorili besplatnu SOS liniju, pa će žrtve, roditelji, ali i svedoci moći da prijave vršnjačko nasilje i potraže pomoć.

Za bezbedne škole: Velimir Tmušić, Žarko Obradović i Veljko Lalić puštaju u rad SOS liniju.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović i glavni urednik Pressa Veljko Lalić otvorili su juče SOS liniju za žrtve vršnjačkog nasilja, čime je uspešno realizovan prvi konkretan zadatak koji smo postavili kada smo počinjali zajedničku akciju „Stop nasilju u školama“.
Sve žrtve vršnjačkog nasilja, njihovi roditelji, ali i svedoci incidenata u školama, moći će da prijave nasilje i potraže savet i pomoć besplatnim pozivom na broj 0800/200-201. Za početak, stručni službenik Ministarstva prosvete biće im dostupan od 8.30 do 16.30 časova svakog radnog dana, a van tog perioda moći će da se ostave poruke na koje će se reagovati već sledećeg dana.

Kraća procedura

Kako bi procedura bila maksimalno ubrzana i pojednostavljena, SOS telefon je instaliran u prostorijama Ministarstva prosvete u Zahumskoj ulici u Beogradu, gde je i sedište Republičke prosvetne inspekcije, koja će tako biti u mogućnosti da odmah preduzme konkretne mere ukoliko se ispostavi da je potrebno hitno reagovanje.

– Strateški cilj akcije koju je pokrenuo Press, a mi smo joj se priključili, jeste da zaustavimo i iskorenimo nasilje u školama i deci stvorimo bezbedno okruženje i adekvatne uslove za učenje. Pozivam i žrtve i njihove roditelje, ali i svedoke nasilja, da se ne libe da prijave ono što se dogodilo i obećavam da ćemo reagovati u najkraćem roku – rekao je ministar Obradović.

SOS telefon za žrtve vršnjačkog nasilja 0800/200-201

Svakog radnog dana od 8.30 do 16.30 časova.
Pozovite i prijavite nasilje u školi, bilo da ste žrtva ili svedok.
Ne dozvolite da se ponovi niška tragedija – pozovite dok ne bude kasno.

Nasilje će moći da se prijavi i anonimno, a usvojen je i precizan protokol za postupanje, po kom će osobama koje se jave biti postavljeno 17 pitanja kako bi sve okolnosti bile do kraja ispitane. U zavisnosti od vrste problema, onaj ko prijavljuje nasilje biće upućivan na odgovarajuće institucije ili će rešavanje problema preuzeti ministarstvo i inspekcija, a o postupanju po prijavi podnosilac će biti telefonski ili pismeno obavešten.

Bezbednost prioritet

Glavni urednik Pressa Veljko Lalić zahvalio je svima koji na bilo koji način doprinose borbi protiv nasilja u školama.
– Ministarstvo prosvete je prepoznalo značaj naše akcije i prvo reagovalo. Ovo je ipak samo početak, pozivam sve koji mogu da daju doprinos u zaustavljanju vršnjačkog nasilja da udružimo snage i zajedno se izborimo sa ovim problemom – poručio je Lalić.
Načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić istakao je da je cilj pokretanja SOS linije, u stvari, da se uskoro obezbedi da taj telefon prestane da zvoni.