Arhiva

Sve se češće preti novinarima i aktivistima NVO na jugu Srbije – „Anonimni“ uterivači i poznate mete

/ Vranje, 19. 11. 2008. izvor: “DANAS” / – Poslednje pretnje kojima je bio izložen vlasnik nedeljnika Novine Vranjske Vukašin Obradović za njega nisu nikakva novina u novinarskom radu. No, ovoga puta na meti nezadovoljnih pisanjem ovog lista našla se i njegova porodica, što je bio povod i da sam Obradović zatraži žaštitu policije.

/ Vranje, 19. 11. 2008. izvor: “DANAS” / – Poslednje pretnje kojima je bio izložen vlasnik nedeljnika Novine Vranjske Vukašin Obradović za njega nisu nikakva novina u novinarskom radu. No, ovoga puta na meti nezadovoljnih pisanjem ovog lista našla se i njegova porodica, što je bio povod i da sam Obradović zatraži žaštitu policije.

Oni koji su pretili, trebalo bi da budu stavljeni „na mere“, kako bi se pre svega zaštitio integritet novinara i njegove porodice, ali smanjio i pritisak na članove redakcije ovog lista, ali i druge novinare koji izveštavaju sa juga Srbije.

Pored novinara na meti „anonimnih uterivača pravde“ najčešće su aktivisti NVO. Tako je pravnica Odbora za ljudska prava (Mreža CHRIS) Maja Jovanović imala „bliski susret“ sa Zoranom A., koji joj je otvoreno „zapretio nasiljem, pa i smrću“. Do ovog konflikta je došlo kada se kancelariji Odbora za ljudska prava, a zbog nasilja u porodici, požalila supruga Zorana A. U sudskom procesu Zoran A. osuđen je na zatvorsku kaznu.

– Policija se prema pretnjama odnosi u zavisnosti od njihovog inteziteta, kao i od toga kako ih oštećeni doživi i shvata. Trudimo se da identifikujemo onoga koji preti, a često za to imamo odličnu saradnju sa kolegama iz Beograda. Kada se otkrije identitet onoga koji preti, obaveštavamo oštećenog, ali mu dajemo i instrukcije da te podatke ne sme da iskoristi za osvetu – pojašnjava za Danas policijski izvor sa juga Srbije koji je želeo da ostane anoniman. On navodi da se o rezultatima istrage obaveštavaju pravosudni organi, tužilaštva, ali i sud.
Izvor Danasa kaže da su najopasnije one pretnje, kao u slučaju Obradovića, kojima se ugrožava njegov lični integritet, kao i integritet njegove porodice, pa se zato takvi slučajevi „rade po hitnom postupku“ kako bi što pre bili rešeni.

– Ukoliko onaj kome se preti zaista želi da se otkrije identitet lica koje upućuje pretnje on u razgvoru sa nama mora da bude potpuno iskren i da nam pruži sve podatke. To podarazumeva broj sa koga mu je prećeno, pisanu poruku ili SMS. Dešava se da oštećeni nešto i prećuti, što bi moglo da bude korisno u istrazi – navodi izvor našeg lista.
Tako je nedavno realativno lako kordinacijom vranjske i policijske službe u Beogradu otkriven Zoran K. (44) iz Bujanovca koji je osumnjičen da je izvršio tri krivična dela izazivanja panike i nereda. Istraga je pokazala da je Kovačević sa svog mobilnog telefona pozivao Polcijsku upravu grada Beograda u periodu od 5. do 10. oktobra i lažno prijavljivao da je na stadionu Crvene zvezde postavljena eksplozivna naprava pred odigravanje utakmice između Zvezde i Partizana. On je u pozivu policiji pretio i jednom od fudbalskih sudija. Kovačević je još jednim pozivom Policiskoj upravi u Beogradu 10. oktobra lažno prijavio da je u Studentskom gradu u Novom Beogradu podmetnuta bomba.
Policijski izvor Danasa, gotvo je siguran da „trenutno ne postoji pretnja kojoj ne može da se uđe u trag“, jer postoje takva tehnička sredstva da se „vrlo lako otkrije počinioc, bilo da pretnje idu sa javne telefonske govornice, mobilnog telefopna, elektronskom poštom, običnog telefona ili pismima“. Ne ukazujući na detalje, naš izvor govori o „postavljenom šablonu“ po kome se kristalno jasno može otkriti onaj ko upućuje pretnje.

Obradović bez policijskog obezbeđenja
Nakon što su njemu i njegovoj porodici upućene pretnje, vlasnik Novina Vranjskih Vukašin Obradović o svemu je obavestio načelnika Policijske uprave Vranje Stoleta Filipovića. Vlasniku Vranjskih tada nije dodeljena policijska žaštita uz obrazloženje da „nije naveo konkretne detalje pretnji“. Oglasila se redakcija Vranjskih navodeći da su Obradovićevoj kćerki nepoznata lica rekla: „Roknuće ti tatu za deset dana“. Nakon toga policija je samo pojačala nadzor nad redakcijom Vranjskih u centru grada, kao i stana gde Obradović živi.

Kako postupiti
Ukoliko dobijete pretnju mobilnim telefonom, SMS porukom, prema savetu policijskog izvora Danasa, „ne bi trebalo da na to odgovarate, jer time stavljate do znanja da ste je primili i da ste sve to ozbiljno shvatili“. Najbolje je prvo da se pozove mobilni operater, jer oni imaju pravo da upozore broj sa koga je upućena pretnja, a da ukoliko dođe do ponovne pretnje taj broj i isključe.
– Ukoliko se pretnje ponovo, obavezno treba obavestiti policiju. Pretnje elektronskom poštom treba odmah prijaviti policiji i tu poruku dostaviti policijskoj upravi.