Vesti

SAOPŠTENJE SOS TELEFONA VRANJE – 8. MART SIMBOL BORBE ZA JEDNAKA PRAVA ŽENA

/ 08.03.2016 / SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – SOS TELEFON VRANJE.

Cetkin, nemačka revolucionarka je 1910. godine predložila da žene svih zemalja jednom godišnje, 8.Marta, slave svoj dan, kao simbol borbe za jednako pravo glasa, zaštitu žena na radu, za ukidanje trgovine ljudima, zaštitu dece.

/ 08.03.2016 / SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – SOS TELEFON VRANJE.

Cetkin, nemačka revolucionarka je 1910. godine predložila da žene svih zemalja jednom godišnje, 8.Marta, slave svoj dan, kao simbol borbe za jednako pravo glasa, zaštitu žena na radu, za ukidanje trgovine ljudima, zaštitu dece.

Ovih dana, usiljena euforija se oseća svuda u vazduhu. Odjednom, žene su u centru pažnje i niko ne čuje da godinama govore da im smeta to što se o njihovom položaju u društvu priča samo taj jedan dan – 8. Marta.

Posledica nejednakosti žena u društvu je nasilje nad ženama koje postaje sve veći problem. Specijalizovani SOS telefon Vranje (za pomoć ženama žrtvama nasilja u porodici i u partnerskim odnosima) beleži povećanje broja poziva: u 2015 – 224 poziva, u 2014. god. 115 poziva; ukupno 163 žene su kontaktirale SOS telefon u 2015, a u 2014 njih 64. Po podacima PU Vranje u 2015. je bilo 1.255 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, a u 2014. ukupno 1.233 prijava. Osnovno Javno tužilaštvo je u 2015. evidentiralo 296 lica zbog krivičnog dela nasilja u porodici, a u 2014. godini bilo je evidentirano 253 osoba.

Nasilje nad ženama evidentno je u porastu! Osim zvanične statistike, svakodnevno smo svedoci nekog oblika nasilja muškaraca nad ženama. Pitanje je koliko slučajeva nasilja nad ženama ostane mimo očiju javnosti. U četiri zida.

Vranje je grad u kome sve ovo ne postoji, bar po izjavama pojedinih političkih perjanica, koji umesto da ozbiljno razvijaju i podržavaju programe prevencije nasilja nad ženama i poboljšanja društvenog položaja žena, uporno šire informacije o postojećem blagostanju položaja žena.

Zato, mi sa SOS telefona Vranje, povodom Dana žena oštro reagujemo i tražimo:

– da političari u Vranju ne zloupotrebljavaju svoju političku moć (naročito u predizbornoj kampanji) i da ne uslovljavaju i zloupotrebljavaju status žena u Vranju zarad svojih političkih ciljeva;

– da svaka politička partija u Vranju odmah reorganizuje svoje Odbore i partijske organe i da omogući jednako pravo glasa i jednaki status svojim članicama-da političke partije ispoštuju bar zakonom zagarantovani minimum broja žena na mestima donošenja odluka;

– da se vrati dostojanstvo ženama žrtvama porodičnog nasilja koje se smeštaju u Sigurnoj kući u Vranju, u smislu procedure smeštaja (sada žene prvo smeste u Prihvatilište, a onda preseljavaju u Sigurnu kuću) kao i po pitanju postupanja i neprofesionalnosti u radu i ophođenja osoblja, čime grad Vranje preuzima odgovornost za nestručno zbrinjavanje i postupanje sa žrtavama porodičnog i partnerskog nasilja, što je direktno nepoštovanje Konvencije Saveta Evrope.

– da gradonačelnik Vranja Zoran Antić pestane da prebrojava žene-žrtve porodičnog nasilja u Sigurnoj kući da prestane sa praksom širenja svoje brige da zbog toga „ne može da tera muževe da biju žene“ čime ohrabruje nasilje i širi netrpeljivost okoline prema žrtvama porodičnog nasilja u društvu.

POVODOM 8.MARTA OVE 2016. godine, TRAŽIMO OD SVIH LOKALNIH AKTERA POLITIČKOG I DRUŠTVENOG ŽIVOTA NULTU TOLERANCIJU NASILJU NAD ŽENAMA I U JAVNOM I U PRIVATNOM ŽIVOTU!!!


ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA VRANJE

Specijalizovani SOS Telefon Vranje