Vesti

Saopštenje Odbora za ljudska prava Vranje – SOS Telefona Vranje povodom 25. Novembra – Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

/Vranje, 25. novembar 2020./ Danas je 25. Novembrar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. SOS Telefon Vranje radio je ove godine u izuzetno otežanim uslovima pandemije COVID 19, ali smo uspeli da pre svega uz podršku OAK I TRAG Fondacije SOS podrška bude dostupna ženama 24 časa 7 dana u nedelji.  

Kao zastupnice prava žena sa iskustvom nasilja u porodici I partnerskim odnosima, na osnovu problema koje su prijavljivale na SOS Telefonu u periodu vanrednog stanja u Srbiji (15.mart – 06.maj 2020.), dostavili smo 2 predloga Vladi Srbije:

  • Predlog Dopune Uredbe o zabrani kretanja za vreme policijskog časa u vanrednom stanju u Srbiji u periodu pandemije Korona virusa, kojom se odobrava se napuštanje stana, kuće svim ženama, devojkama, deci koji su izloženi svim oblicima akutnog nasilju u porodici i partnerskim odnosima i za vreme policijskog časa, bez ograničenja udaljenosti od mesta prebivalšta i bez pravnih posledica.
  • Predlog dopune Uredbe o organizovanju rada ustavnova socijalne zaštite, organizacije socijalne zaštite za pružanje usluge domskog smeštaja u periodu vanrednog stanja, kojom se odobrava prijem i smeštaj žena sa iskustvom nasilja u izdvojenim posebnim prostorijama, u periodu dok čekaju uzimanje uzoka za test i u period dok čekaju rezultate testiranja na covid 19. Ova dva predloga je podržala potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlovic, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Jankovic, i još nekoliko nezavisnih institucija. Ali, Vlada Srbije nije donela Dopunu Uredbe.

U uslovima korona virusa, tim SOS Telefona Vranje nastojao je i dodatnim aktivnostima da pomogne visoko ranjivoj kategoriji žena i devojaka sa iskustvom nasilja u porodici i prtnerskim odnosima. Donacija Britanske ambasade nam je omogućila 40 paketa pomoći u hrani i higijeni, za dva i više meseca života. Kompanije AVON I DM Drogerija su se uključili u akciju i omogućili dodatne higijenske i intimne pakete za devojke sa juga Srbije.

Pandemija COVID 19 u našoj zemlji je direktno negativno uticala na reproduktivno zdravlje žena sa invaliditetom, gde je većina, zbog svog zdravstvenog stanja, izložena raznim oblicima porodično -partnerskog nasilja. Tim SOS telefona Vranje je u saradnji sa kolegenicama …Iz Kruga Vojvodina, Udruženja multiple skleroze iz Vranja I UNFPA, u oktobru 2020. Godine, kada je korona virus ponovo počeo da jača,  uz otvorenu podršku rukovodstava, lekara I medicinskog osoblja Zdravstvenog centra Vranje, potpisao Memorandum o sradanji na unapređenju reproduktivnog zdravlja žena sa invaliditetom i u uslovma pandemije COVID 19. Odmah je počelo  organizovanje, preventivnih pregleda žena sa invaliditetom na odeljenjima ginekologije I radiologije .

Ova akcija PREVENCIJE ZDRAVLJA , kada je rad u uslovima virusa korone u bolnici pod velikim opterećenjem, zbog velikog broja inficiranih pacijenata je pravi primer saradnje civilnog sektora I lekara u cilju očuvanja zdravlja, žena s ainvaliditetom. U skladu sa zaštitnim merama, preventivni pregledi se organizuju za grupu od po 5 žena.

BROJ SOS POZIVA

U periodu vanrednog stanja (15.mart – 06.maj 2020.), SOS Telefon Vranje radio je 24 časa 7 dana u nedelji, imali smo pozive iz cele Srbije. Za ovaj period zabeležile smo  167 poziva , a pomoć I podršku zatražilo je 26 žena, od toga se 18 prvi put obratilo SOS Telefonu Vranje. Karakteristično za ovaj period je da, nakon proglašenja vanrednog stanja 15.marta 2020. godine, prvobitno je zabeležen pad broja poziva na SOS Telefonu. Početkom aprila 2020. broj poziva se povećava. U prvih 10 dana maja 2020.godine broj poziva isti kao za ceo mesec maj 2019. godine (67 poziva). Karakteristično za period  vanrednog stanja, jeste da je povećan broj poziva noću.  Žene su prijavljivale da zbog virusa nemaju gde da odu, da su zbog policijskog časa zatvorene sa nasilnikom, da ostaju bez posla.

Od početka godine, za period 01.januar – 31.oktobar2020. godine, SOS Telefon Vranje zabeležio je 690 poziva, 106 žena zatražilo je pomoć I podršku. Pružili smo ukupno 1742 usluge, 769 pravnih I 973 psihosocijalnih  usluga.

                                                                ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA VRANJE